Katalánci môžu mať podľa Sáncheza referendum o širšej autonómii

O budúcnosti Katalánska sa rozhodne v hlasovaní. V rozhovore s rozhlasovou stanicou Cadena SER to povedal španielsky premiér Pedro Sánchez. Povedal, že by Katalánci vďaka novému referendu mohli získať väčšiu autonómiu, ale vylúčil, že by sa hlasovalo o sebaurčení, pretože to ústava neumožňuje. Katalánsky premiér Quim Torra je však presvedčený, že nezávislosť Katalánska je nevyhnutná.

03.09.2018 16:41
Katalánsko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Socialista Sánchez sa od svojho júnového nástupu do funkcie premiéra snaží o dialóg so svojím katalánskym náprotivkom. V rozhovore povedal, že sa môže „hlasovať o posilnení autonómie Katalánska“. Termín prípadného referenda však nestanovil.

Torra v katalánskej televízii povedal, že proces vedúci k nezávislosti je nezvratný. „Právo na sebaurčenie Katalánska nemožno zamiesť pod koberec,“ vyhlásil.

Podľa španielskych médií chystá Torra na utorok prejav o budúcnosti Katalánska.

Ako uviedla agentúra AFP, Katalánci v roku 2006 potvrdili autonómny status svojmu regiónu so 7,5 miliónmi obyvateľov, ktorý predtým schválil španielsky parlament. Najvyšší súd však v roku 2010 toto rozhodnutie čiastočne zrušil, čo vystupňovalo separatistické tendencie. „Katalánsko má teraz status, za ktorý nehlasovalo, a to je politický problém,“ povedal Sánchez.

Katalánsko má za sebou vážnu politickú krízu. Vlani usporiadalo referendum o sebaurčení, a to napriek zákazu Madridu. Volebný deň sprevádzalo policajné násilie. Katalánsky parlament potom vyhlásil nezávislosť Katalánska, avšak Madrid prevzal správu tohto územia. V nasledujúcich voľbách však znovu zvíťazili priaznivci odtrhnutia Katalánska od zvyšku Španielska a k nim patrí aj Torra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #Pedro Sanchéz #Quim Torra