Tajfún Čebi si v Japonsku vyžiadal najmenej 11 mŕtvych

Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších vyše 340 utrpelo zranenia po tom, ako sa Japonskom prehnal tajfún Čebi, najsilnejší v krajine za posledných 25 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

05.09.2018 06:51 , aktualizované: 09:44
tajfún, čebi, Japonsko, búrka, záplavy, počasie Foto: ,
Zaplavená cesta po tajfúne v Japonsku.
debata

Približne 1,3 milióna domácností vrátane 1,1 milióna v regióne Kinki, na juhu centrálnej časti ostrova Honšu, zostalo v stredu ráno bez elektrickej energie.

V poradí 21. tajfún tejto sezóny zasiahol západnú časť Japonska v utorok.V poradí 21. tajfún tejto sezóny sa zmenil na extratropickú cyklónu nad Tatárskym prielivom pri Rusku, a to približne o 9.00 h miestneho času.

Predtým spôsobil prudké dažde na ostrove Hokkaidó na severe krajiny, kde vyvracal aj stromy a stĺpy.

Tajfún Čebi zasiahol západné pobrežie Japonska....
Obyvatelia sa snažia udržať nad sebou dáždniky....
+6Silný tajfún Čebi v Osake poprevracal autá aj...

Čebi, v kórejskom jazyku lastovička, pri svojom ďalšom postupe k severu Japonska zoslabol na tropickú búrku. Tajfún zasiahol Japonsko v utorok, udrel v západnej časti krajiny. Búrka postupovala na severovýchod rýchlosťou 55 km/h. Sprievodné vetry dosahovali rýchlosť 162 km/h, v nárazoch až 216 km/h.

Uzavreli letisko

Okolo 3000 pasažierov uviazlo na medzinárodnom letisku Kansai ležiacom v západnom Japonsku v prefektúre Osaka. V stredu ráno ich začali prepravovať na letisko v Kobe rýchločlnmi a autobusmi, informovala japonská vláda. Opätovné otvorenie letiska, ktoré je dôležitým uzlom pre japonské spoločnosti vyvážajúce polovodiče, potrvá niekoľko dní. Najväčší výrobca pamäťových čipov Toshiba bude musieť využívať ostatné letiská.

Začiatkom júla sužovali západné Japonsko prudké dažde. Spôsobili zosuvy pôdy a záplavy a zničili domy a cesty. S 226 obeťami na životoch a desiatimi nezvestnými sú najničivejšou prírodnou katastrofou za posledných 30 rokov.

Premiér Šinzó Abe bol v júli podrobený kritike za pomalú reakciu na katastrofu. V stredu hlavný tajomník vlády Jošihide Suga na tlačovej konferencii verejnosť ubezpečil, že vláda sa bude snažiť vyriešiť situáciu okolo následkov tajfúnu čo najrýchlejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún