Juh USA zasiahla búrka Gordon, 27 000 domácností je bez prúdu

V amerických štátoch Louisiana a Mississippi bol vyhlásený mimoriadny stav kvôli tropickej búrke Gordon, ktorá zasiahla južné pobrežie Spojených štátov. Tisíce ľudí sú bez elektriny. Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo pred vysokými vlnami na pobreží, ktoré by mohli byť "životu nebezpečné". Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

05.09.2018 12:00
APTOPIX Tropical Weather Alabama Foto: ,
Búrka Gordon sprevádzaná víchrom s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu udrela na americké pobrežie v oblasti hranice medzi štátmi Alabama a Mississippi. Na snímke Dauphin Island, Alabama
debata

Z Floridy je hlásené úmrtie, ktoré podľa agentúry AP môže mať na svedomí práve búrka Gordon, ktorá sa sformovala v pondelok pri súostroví Florida Keys. V meste Pensacola spadol strom na obytný príves a zabil dieťa.

V utorok okolo 22:00 miestneho času (dnešné 4:00 SELČ) udrela búrka sprevádzaná víchrom s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu na americké pobrežie v oblasti hranice medzi štátmi Alabama a Mississippi. Počas utorka Gordon naberal na intenzite, nakoniec ale nedosiahol sily hurikánu.

„S postupom búrky ďalej do vnútrozemia sa očakáva jej rýchle slabnutie. V priebehu dneška by sa mala zmeniť v tlakovú níž,“ uviedlo Národné centrum pre hurikány.

Agentúra AP oznámila, že výpadkom elektriny bolo postihnutých viac ako 27 000 domácností, prevažne v pobrežných oblastiach štátu Alabama a v juhovýchodnej časti štátu Mississippi.

Ropné a plynárenské firmy kvôli búrke v Mexickom zálive preventívne evakuovali viac ako 50 plošín a pozastavili produkciu.

Starostka New Orleans LaToya Cantrellová zdôraznila, že prioritou mesta je zabezpečiť bezpečnosť jeho obyvateľov. Mesto New Orleans v štáte Louisiana bolo v roku 2005 zdevastované katastrofálnym hurikánom Katrina, ktorý pripravil o život takmer 1 900 ľudí, z toho vyše 1 500 v Louisiane.

debata chyba