Kauza novičok: Briti obvinili dvoch Rusov a žiadajú zasadnutie BR OSN

Británia vydala európsky zatykač na dvojicu Rusov, ktorých obvinila z pokusu o vraždu bývalého ruského špióna a jeho dcéry. Podľa britskej premiérky obaja podozriví pracujú pre ruskú vojenskú rozviedku GRU, pričom plán útoku v juhoanglickom Salisbury musel byť schválený nielen vedením GRU, ale aj vysokopostavenými štátnymi predstaviteľmi Ruska.

05.09.2018 12:59 , aktualizované: 19:25
Sergej Skripaľ novičok Foto: ,
Vyšetrovatelia v ochranných oblekoch v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, kde sa uskutočnil útok nervovým plynom na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.
debata (530)

Britská polícia zverejnila snímky podozrivých, ktorí podľa nej prileteli do Británie začiatkom marca na predĺžený víkend, aby zabili Sergeja Skripaľa bojovou nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v ruských vojenských laboratóriách ešte v sovietskych časoch. O život Skripaľa, bývalého dôstojníka GRU, ktorý britskej tajnej službe vyzradil desiatky ruských agentov, i jeho dcéry Julie, ktorá ho do Salisbury prišla z Moskvy navštíviť, bojovali lekári dlhé týždne. Oboch sa ich napokon podarilo zachrániť, podobne ako policajta, ktorý sa tiež kontaminoval novičokom. O vyše tri mesiace neskôr si však zvyšky novičoku, ktoré páchatelia zanechali v Salisbury, vyžiadali ďalšie dve náhodné obete, z ktorých jedna otravu neprežila.

Premiérka Theresa Mayová z útoku v Salisbury opätovne obvinila ruský štát. „Britská vláda mala pravdu, keď v marci pripísala zodpovednosť za útok nervovým jedom novičok Rusku,“ vyhlásila v parlamente. Podľa nej nešlo o akciu uskutočnenú na vlastnú päsť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou o operáciu GRU, schválenú najvyšším vedením Ruska. „GRU je hrozbou pre všetkých našich spojencov a našich občanov“, a preto treba voči nej posilniť spoločnú ostražitosť.

Británia žiada zasadnutie BR OSN

Británia požiadala v stredu o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v súvislosti s prípadom otravy Skripaľa.

Zástupcovia Británie majú v pláne na štvrtkovom zasadnutí oboznámiť členov BR OSN s posledným vývojom vo vyšetrovaní. Rusko ako stály člen BR OSN by sa na ňom malo zúčastniť tiež, informovala tlačová agentúra AP.

Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú... Foto: TASR/AP
Británia, kauza Skripaľ Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov.

Podozrivá dvojica štyridsiatnikov pricestovala do Británie z Moskvy podľa polície s dokladmi vystavenými na mená Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Predpokladá sa však, že ide len o ich krycie mená. Moskva na obvinenia reagovala výzvou, aby Londýn prešiel od „informačných manipulácií“ k praktickej súčinnosti medzi vyšetrovacími orgánmi. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová vyhlásila, že „médiami zverejnené mená, ako aj fotografie nám nič nehovoria“.

Podľa Mayovej však Moskva od začiatku len „zahmlieva a klame“. Iba Rusko má podľa nej prostriedky a operačné skúsenosti na uskutočnenie podobného útoku.

„Prijmem všetky možné opatrenia na ich zadržanie, vydanie a na to, aby boli postavení pred spravodlivosť,“ povedala britská premiérka na adresu predpokladaných páchateľov. Bežná žiadosť o vydanie by však podľa nej bola bezvýsledná, čo konštatovala aj prokuratúra vzhľadom na ruskú prax nevydávať ruských občanov na trestné stíhanie do zahraničia. „Podarilo sa nám však zabezpečiť európsky zatykač, čo znamená, že ak ktorýkoľvek z dvojice mužov vycestuje do krajiny, v ktorej zatykač platí, bude zatknutý a môže byť vydaný na základe týchto obvinení, pri ktorých nie je premlčacia doba,“ informovala Sue Hemmingová z generálnej prokuratúry.

Trest by však na Moskvu mal doľahnúť ešte predtým, ako sa zo zločinu budú zodpovedať jeho bezprostrední vykonávatelia. Británia, ktorá už na jar v reakcii na útok novičokom presadila s podporou desiatok krajín vyhostenie najväčšieho počtu ruských diplomatov od čias studenej vojny, sa bude usilovať o nové sankcie Európskej únie proti Rusku, oznámila premiérka. Podporu jej stanovisku ihneď vyjadril veľvyslanec USA v Británii Woody Johnson. „Spojené štáty a Spojené kráľovstvo držia pevne spolu, keď žiadajú od Ruska prevzatie zodpovednosti za jeho akt agresie na britskom území,“ napísal na twitteri.

Britská polícia prostredníctvom vyhlásenia šéfa jej protiteroristického oddelenia Neila Basua zverejnila dosiaľ verejnosti neznáme okolnosti útoku novičokom v Salisbury. Dvojica Rusov sa do juhoanglického mesta vybrala celkovo dvakrát. Najskôr 3. marca na „prieskum“, deň nato s cieľom dopraviť nervovoparalytickú látku novičok do Skripaľovho bydliska.

Dva dni pred otravou Skripaľovcov, 2. marca, pristáli ruskí občania s pasmi na meno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov na londýnskom letisku Gatwick. Ubytovali sa v hoteli City Stay Hotel vo východnom Londýne. Nasledujúci deň prvý raz podnikli cestu do Salisbury. „V nedeľu 4. marca vykonali rovnakú cestu z hotela, pričom opäť išli metrom z Bow na stanici Waterloo približne päť minút po ôsmej ráno a vzápätí pokračovali vlakom do Salisbury,“ informoval Basu. „Bezpečnostné kamery ich zachytili v blízkosti domu pána Skripaľa a domnievame sa, že vchodové dvere kontaminovali novičokom,“ pokračoval.

Kamery na stanici v Salisbury zachytili Petrova a Boširova najskôr krátko pred poludním a potom pri spiatočnej ceste o 13.50. Krátko po štvrtej hodine sa objavili prvé správy o „incidente“, opisuje časový postup stanica BBC. Polícia privolaná do parku v Salisbury našla Skripaľa a jeho dcéru na lavičke v „extrémne vážnom stave“. Do Moskvy odletela dvojica Rusov o pol jedenástej večer. Polícia nemá informácie o tom, že by sa po 4. marci znova objavili v Británii.

V máji vyšetrovatelia testovali vzorky odobraté v hotelovej izbe dvoch Rusov a zistili kontamináciu novičokom. Tá však nedosahovala mieru, ktorá by predstavovala hrozbu pre zdravie verejnosti.

Polícia tiež vysvetlila, ako došlo k otrave Charlieho Rowleyho a jeho partnerky Dawn Sturgessovej, ktorá napokon ako jediná na otravu novičokom zomrela. Rowley jej v júni daroval škatuľku nájdenú v kontajneri, o ktorej si myslel, že obsahuje voňavku. Balenie však iba imitovalo parfum značky Nina Ricci, flakón so špeciálnou tryskou v obsahoval bojovú látku. „V skutočnosti išlo o sfalšovanú škatuľku, flakón a trysku, ktoré boli špeciálne upravené,“ oznámil Basu a ubezpečil všetkých, ktorí si kúpili parfum Nina Ricci, že sa nemajú čoho obávať.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

530 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Novičok #kauza Skripaľ