Juhokórejský prezident chce "nezvratný" mier na Kórejskom polostrove

Južná Kórea sa usiluje o oficiálne ukončenie nepriateľských vzťahov so Severnou Kóreou do konca tohto roka. Chce tak dosiahnuť trvalý mier, ktorý by bol "nezvratný", vyhlásil juhokórejský prezident Mun Če-in.

07.09.2018 07:29
Mun Če-in Foto: ,
Juhokórejský prezident Mun Če-in.
debata (9)

„Najzákladnejším cieľom našej politiky je dosiahnuť, aby na Kórejskom polostrove nebola už nikdy ďalšia vojna,“ uviedol v rozhovore pre indonézsky denník Kompas, ktorý zverejnili v piatok.

Rozhovor vyšiel pred trojdňovou návštevou indonézskeho prezidenta Joka Widoda v Soule.

Mun Če-in pripomenul, že sa už spolu so severokórejským lídrom Kim Čong-unom dohodli na denuklearizácii Kórejského polostrova a dosiahnutí trvalého mieru. Vyjadril tiež nádej v oficiálne ukončenie kórejskej vojny do konca tohto roka. Obe Kórey sú totiž stále technicky vo vojne, keďže konflikt z rokov 1950–53 sa skončil iba prímerím, a nie mierovou zmluvou, pripomína agentúra Jonhap.

Prezidentská kancelária v Soule vo štvrtok oznámila, že najvyšší predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa stretnú na ďalšom summite, ktorý sa uskutoční 18. až 20. septembra v Pchjongjangu.

Severokórejský vodca Kim Čong-un zároveň opäť potvrdil svoj záväzok k úplnej denuklearizácii, teda eliminácii jadrových zbraní z Kórejského polostrova. KĽDR tiež podľa Kima fakticky ukončila svoje testy balistických striel dlhého doletu a jadrové skúšky.

Termín tretej tohtoročnej schôdzky Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom bol dohodnutý počas stredajšej návštevy delegácie zo Soulu v severokórejskom Pchjongjangu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #kórejská vojna #Mun Če-in