Erdogan vyzval na prímerie v Idlibe, Putin to odmietol

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v piatok na uzavretie prímeria v sýrskej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou tamojších povstalcov. Erdoganov návrh, aby všetky bojujúce strany v Idlibe zložili zbrane, označil Putin za neprijateľný. V spoločnom vyhlásení po dnešnom stretnutí uviedli, že konflikt v Sýrii možno vyriešiť len prostredníctvom politického procesu a rokovaní, nie vojensky.

07.09.2018 09:49 , aktualizované: 17:25
Erdogan Putin Ruhání Foto: ,
Prezidenti Iránu, Ruska a Turecka, Hasan Ruhání (vľavo), Vladimir Putin (vpravo) a Recep Erdogan.
debata (82)

Erdoganov apel zaznel na summite v iránskej metropole Teherán venovanom Sýrii, na ktorom sa stretli prezidenti Iránu, Ruska a Turecka.

„Ak tu dnes ohlásime prímerie, bude to jeden z najdôležitejších krokov tohto summitu. Prinesie to úľavu civilistom,“ vyhlásil turecký líder, ktorého citovala agentúra DPA.

Iránsky prezident Hasan Rúhání zase v súvislosti so situáciou v Idlibe vyslovil presvedčenie, že je potrebné „donútiť Spojené štáty“, aby odišli zo Sýrie. Spojené štáty majú aktuálne v Sýrii asi 2000 vojakov.

„Vojna a krviprelievanie v Sýrii sa už pomaly končí,“ domnieva sa iránsky prezident. Boje v Sýrii by však podľa neho mali pokračovať, až pokým sa tam nepodarí eliminovať všetkých extrémistov.

Putin odmietol výzvu Erdogana

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol výzvu Erdogana na úplné zastavenie bojov v sýrskej provincii Idlib. Erdoganov návrh, aby všetky bojujúce strany v Idlibe zložili zbrane, označil Putin za neprijateľný. Teroristi v Idlibe podľa neho využívajú civilistov ako živé štíty a ochranu civilného obyvateľstva ako zámienku, aby sa vyhli útokom a spôsobili ujmu sýrskym vládnym silám.

Na pokoji zbraní sa trojica nedohodla

Prezidenti Turecka, Iránu a Ruska sa nakoniec podľa agentúry Reuters nedohodli na pokoji zbraní v severozápadnej sýrskej provincii Idlib. V spoločnom vyhlásení po dnešnom stretnutí uviedli, že konflikt v Sýrii možno vyriešiť len prostredníctvom politického procesu a rokovaní, nie vojensky. Doplnili, že ďalšie rokovania sa budú konať v Rusku.

V záverečnom komuniké sa trojica prezidentov zaviazala, že sa bude usilovať o zničenie teroristov z Islamského štátu, fronty An-Nusrat a ďalších skupín napojených na al-Kájdu. Doplnili ale, že sú iné ozbrojené opozičné skupiny, ktoré by sa mohli pripojiť k prípadnej dohode o pokoji zbraní. Vo vyhlásení tiež stojí, že medzinárodné spoločenstvo a OSN by mali posilniť humanitárnu pomoc Sýrii a prispieť tak k vytvoreniu podmienok pre bezpečný návrat sýrskych utečencov.

Osud Idlibu tak zatiaľ zostáva nejasný, píše Reuters. K rokovaniam o tejto sýrskej provincii sa dnes na žiadosť USA zišla Bezpečnostná rada OSN. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura varoval, že v Idlibe sú „všetky predpoklady pre rozpútanie poriadnej búrky“.

Situácia v Idlibe

Sýrske vládne sily už niekoľko týždňov bombardujú a ostreľujú pozície vzbúrencov v Idlibe, čím si zrejme pripravujú pôdu pre mohutnú ofenzívu. V oblasti pod kontrolou vzbúrencov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov a zhruba 10 000 povsta­leckých bojovníkov vrátane ozbrojencov al-Káidy.

V samotnej provincii Idlib i priľahlých častiach provincie Aleppo v piatok proti pripravovanej ofenzíve protestovali tisíce ľudí, ktorí vyšli do ulíc po poludňajších modlitbách. Niektorí z nich mali vlajky sýrskej opozície. Účastníci demonštrácií obviňovali medzinárodné spoločenstvo z toho, že v čase príprav ofenzívy na Idlib mlčí. OSN varovala, že ofenzíva by mohla vyhnať z domovov až 800 000 ľudí, ktorí už teraz žijú vo veľmi zlých podmienkach. Veľkú časť provincie Idlib, do ktorej sa stiahli najodhodlanejší povstalci z celej Sýrie, kontroluje aliancia radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rúhání #Vladimir Putin #summit #Recep Tayyip Erdogan