Francúzsko obvinilo Rusko z 'vesmírneho' odpočúvania armády

Ruská družica sa vlani priblížila k francúzsko-talianskej družici v očividnej snahe odpočúvať bezpečnú vojenskú komunikáciu medzi týmito dvoma štátmi. V piatok toto obvinenie vzniesla francúzska ministerka obrany Florence Parlyová, pričom tento krok zo strany Ruska označila za "špionážny čin".

07.09.2018 20:36
Florence Parlyová Foto: ,
Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.
debata (124)

Parlyová počas prejavu vo francúzskom meste Toulouse na juhu krajiny povedala, že ruská družica Luč-Olymp sa v roku 2017 priblížila k francúzsko-talianskej družici Athena-Fidus. Tá je na orbite od roku 2014 a používa sa na bezpečnú komunikáciu armád oboch krajín a plánovanie operácií, píše tlačová agentúra AP.

Podľa šéfky rezortu obrany sa ruská družica „dostala tak blízko, že by skutočne každý veril, že sa pokúša zachytiť komunikáciu“ medzi Francúzskom a Talianskom.

„Snažiť sa počúvať svojho suseda je nielen nepriateľské, nazýva sa to akt špionáže,“ povedala Parlyová. Zároveň toto ruské úsilie označila za „malé hviezdne vojny, ktoré sa nestali dávno v ďalekej galaxii, ale pred rokom, 36.000 kilometrov nad našimi hlavami“.

„Sme v nebezpečenstve. Naša komunikácia, naše vojenské cvičenia, naše každodenné životy sú v nebezpečenstve, ak nezareagujeme,“ uviedla Parlyová, pričom podľa agentúry Reuters zdôraznila, že Paríž dokončí strategický plán vesmírnej obrany do konca tohto roka.

Bez zverejnenia bližších podrobností dodala, že Francúzsko „prijalo potrebné opatrenia“ a ruskú družicu pozorne sleduje.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #špionáž