Sme vo vojne s USA, povedal iránsky prezident Rúhání

Irán je podľa názoru svojho prezidenta Hasana Rúháního v regulárnej vojne so Spojenými štátmi.

08.09.2018 12:38
Irán, námorné cvičenie, zbrane Foto: ,
Iránske námorné cvičenie v Hormuzskom prielive
debata (56)

Spôsob bojovania sa zmenil, vojny sa už nevedú tankami a bombami, ale ako hospodárske, psychologické a propagandistické vojny, povedal Rúhání v Teheráne. „A práve takúto vojnu dnes proti nám vedú USA a ich spojenci,“ citovala prezidenta agentúra DPA.

Rúhání vyzval všetky politické frakcie v Iráne, aby na tomto „bojovom poli“ držali spolu, a ukázali tak Američanom, že iránsky ľud nekapituluje a je pripravený za svoju nezávislosť zaplatiť.

Jednostranné odstúpenie Spojených štátov od viedenskej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015 a obnovenie zrušených sankcií zaviedli Irán do akútnej hospodárskej krízy. Národná mena stratila takmer 60 percent svojej hodnoty, inflácia sa v krajine prehlbuje deň za dňom.

Zodpovednosť za krízu je z rôznych strán pripisovaná Rúhánímu a jeho vláde. Sám prezident ale kritiku odmieta a vinu dáva protiiránskej politike amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Na jednej strane USA denne vyvíjajú tlak na náš národ, na strane druhej nám každé dva týždne posielajú posolstvo a chcú s nami rokovať,“ povedal Rúhání. Problémy ale nebude možné riešiť, kým bude na Iráncov vyvíjaný taký silný hospodársky tlak, vyhlásil Rúhání.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda #Hassan Rúhaní