Talianska vláda chce obmedziť otváraciu dobu obchodov

Talianska vláda plánuje obmedzenie otváracej doby obchodov. Chce tak zvrátiť jej liberalizáciu z roku 2012. Uviedol to taliansky minister práce Luigi di Maio.

10.09.2018 06:57
debata

Parlament teraz skúma návrh zákona, podľa ktorého by mohli mať obchody otvorené iba osem nedieľ ročne, píše agentúra APA.

Podľa súčasných zákonov môžu mať talianske obchody, supermarkety aj nákupné centrá otvorené 24 hodín denne, sedem dní v týždni, a to vrátane sviatkov a nedieľ. „Počas jedného roka schválime zákon, podľa ktorého už nákupné centrá nebudú môcť byť otvorené v nedele a sviatky. Otváraciu dobu už nebude možné voľne stanovovať, ako je tomu doteraz. Táto liberalizácia ničí talianske rodiny. Je potrebné začať otváraciu dobu znova regulovať,“ uviedol minister.

„Prevádzka obchodov v nedele a sviatky, a to aj vo veľkých nákupných centrách, nemala na hospodárstvo a zamestnanosť taký pozitívny vplyv, v aký sa pri liberalizácii dúfalo. Poškodzuje zamestnancov, ktorí musia v nedele pracovať, aj drobných obchodníkov,“ uviedla poslankyňa Barbara Saltamartiniová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #otváracie hodiny #Luigi Di Maio