Barnier: Dohodu o brexite je reálne očakávať o šesť až osem týždňov

Vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier povedal v pondelok na fóre v Slovinsku, že je reálne očakávať dohodu o rozvode s Britániou o šesť až osem týždňov. Informovalo o tom na sociálnej sieti Twitter britské veľvyslanectvo v krajine.

10.09.2018 16:37
Michel Barnier Foto: ,
Európsky hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier.
debata

„Myslím si, že ak budeme realisti, môžeme dosiahnuť dohodu o prvej fáze rokovaní, čo je zmluva o brexite, do šiestich alebo ôsmich týždňov,“ povedal Barnier podľa Sky News.

„Berúc do úvahy čas potrebný na ratifikačný proces, Dolná snemovňa na jednej strane, Európsky parlament a Rada na druhej strane, musíme dosiahnuť dohodu pred začiatkom novembra. Myslím, že je to možné.“

Vedúci predstavitelia krajín EÚ plánujú využiť neformálny summit 20. septembra v rakúskom Salzburgu aj na rokovania o brexite.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz medzitým pre časopis Spiegel vyjadril nádej, že Európska komisia bude mať návrh dohody o rozvode už pred začiatkom summitu.

V uplynulých dňoch sa v médiách objavili správy, že obe strany napokon smerujú k dohode o rozvode, aj keď sa špekuluje, že ju namiesto októbra zrejme dokončia až v novembri. Podľa niektorých zdrojov dohoda o vystúpení Británie z bloku je na 85 % hotová. Stále však ostáva vyriešiť kľúčové body, ako sú režim na hraniciach medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko a návrh budúcich obchodných vzťahov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brexit #Michel Barnier