V Köthene po smrti Nemca rastie napätie. Úrady uväznili dvoch Afgancov

Nemecké mesto Köthen bolo v pondelok večer dejiskom ďalšej protestnej akcie v reakcii na úmrtie 22-ročného Nemca po víkendovom konflikte s najmenej dvoma Afgancami, na ktorých úrady uvalili vyšetrovaciu väzbu a sú podozriví z ublíženia na zdraví so smrteľnými dôsledkami.

10.09.2018 16:44 , aktualizované: 21:47
Nemecko Köthen Foto: ,
Ľudia sa zhromažďujú na mieste smrteľnej bitky v nemeckom Köthene.
debata (94)

Mesto Köthen bolo v pondelok večer dejiskom ďalšej protestnej akcie v reakcii na úmrtie 22-ročného Nemca po víkendovom konflikte s najmenej dvoma Afgancami. Míting v centre mesta ohlásil krajinský poslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Hannes Loth s tým, že očakáva na nej účasť asi troch stoviek osôb. Po minúte ticha prešlo mlčky ulicami mesta na miesto osudného konfliktu napokon asi 600 demonštrantov. Polícia bola v pohotovosti. Ešte pred pochodom dala najavo svoju prítomnosť aj jazdná polícia. K dispozícii na prípadné nasadenie bolo pripravených asi 900 príslušníkov policajného zboru a na použitie aj vodné delá.

Len asi 120 minút pred avizovanou protestnou akciou vzplanuli na verejnom parkovisku v meste viaceré osobné automobily. Keď dorazili do lokality alarmovaní hasiči, vozidlá už takmer vyhoreli. Hovorkyňa polície pre internetové vydanie denníka Bild potvrdila, že kompetentní skúmajú prípadné súvislosti s večernou akciou.

Doterajšie vyšetrovanie kauzy ukázalo, že v noci na nedeľu došlo na ihrisku v Köthene k hádke medzi najmenej dvoma občanmi Afganistanu a najmenej dvoma nemeckými občanmi, na ktorého konci zomrel 22-ročný Nemec. Príčinou jeho úmrtia bolo podľa oficiálnych zdrojov zlyhanie srdcovej činnosti.

Do Nemecka prišli bez rodičov

Z výsledkov pitvy vyplýva, že príčinou úmrtia neboli zranenia, ktoré Nemec utŕžil pri konflikte, uviedla podľa tlačovej agentúry DPA krajinská ministerka spravodlivosti Anne-Marie Kedingová.

Prokuratúra však upozornila, že stav vyšetrovania ešte neumožňuje zverejnenie ďalších podrobností.

Obaja podozriví vo veku 18 a 20 rokov prišli do Nemecka ako utečenci bez sprievodu rodičov. Staršieho z dvojice mali podľa sasko-anhaltského krajinského ministra vnútra Holgera Stahlknechta deportovať do vlasti už pred niekoľkými mesiacmi, čo však znemožnil fakt, že ho prokuratúra vyšetrovala pre iný prípad ublíženia na zdraví.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #kriminalita #migranti