V Nórsku pred troma týždňami zmizol spolupracovník WikiLeaks

Už vyše troch týždňov je v Nórsku nezvestný holandský spolupracovník servera WikiLeaks Arjen Kamphuis. Nórska polícia v stredu oznámila, že vo fjorde na severe krajiny boli nájdené osobné veci, ktoré spomínanému 47-ročnému expertovi na kybernetickú bezpečnosť "bezpochyby" patria.

12.09.2018 15:13
Assange Foto: ,
Zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Julian Assange.
debata (14)

Kamphuis prišiel do Nórska na dovolenku. Býval v jednom z hotelov v severonórskom meste Bodö. 20. augusta hotel opustil a odvtedy je nezvestný.

Predmety, ktoré podľa polície Kamphuisovi patria, vylovil z mora v oblasti východne od mesta Bodö rybár. Nórske úrady odmietli vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie spresniť, o aké veci ide.

Podľa nórskej tlače polícia v kauze Kamphuisovho zmiznutia pracuje s tromi rôznymi teóriami – že sa Holanďan úmyselne ukrýva, že sa stal obeťou nešťastia alebo že sa stal obeťou trestného činu.

Podivné zmiznutie

Na sociálnych sieťach sa v poslednom čase objavil rad konšpiračných teórií, týkajúcich sa Kamphuisovho prípadu. WikiLeaks označuje zmiznutie za „podivné“.

K záhadnosti prípadu prispieva aj fakt, že telefón, spájaný s Kamphuisom, bol 30. augusta lokalizovaný neďaleko nórskeho mesta Stavanger, ktoré sa nachádza asi 1600 kilometrov južne od Bodö.

Wikileaks publikoval tisíce tajných dokumentov

Internetový portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát, bol vytvorený v decembri 2006. V roku 2010 portál publikoval viac ako 90-tisíc tajných amerických armádnych dokumentov o vojne v Afganistane a následne zverejnil 400-tisíc ďalších utajovaných vojenských správ o vojne v Iraku.

Zakladateľ WikiLeaks Austrálčan Julian Assange sa zdržiava už skoro šesť rokov na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Obáva sa vydania do Spojených štátov, kde mu pre zverejnenie tajných dokumentov hrozí stíhanie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Nórsko #zmiznutie