Kvôli hurikánu Florence musia evakuovať 1,7 milióna Američanov

Americké úrady nariadili kvôli hurikánu Florence, ktorý sa blíži k východnému pobrežiu USA, evakuáciu 1,7 milióna obyvateľov Severnej a Južnej Karolíny a Virgínie.

13.09.2018 07:47
florence Foto: ,
Odkaz na barikáde v meste Oak Island v Severnej Karolíne.
debata

Búrka teraz podľa Národného centra pre hurikány (NHC) zoslabla z tretieho na druhý stupeň na Saffirovo-Simpsonovej stupnici, ktorá rozoznáva päť kategórií hurikánov. NHC napriek tomu varuje, že ide o výnimočne nebezpečnú búrku, ktorá môže ohroziť ľudské životy.

Stav pohotovosti vyhlásili v štátoch Severná a Južná Karolína, Georgia, Virgínia, Maryland a Washington DC. Štyri diaľnice v Južnej Karolíne boli premenené na jednosmerné, aby sa urýchlila evakuácia. Kým zo severokarolínskych väzníc evakuovali stovky trestancov, v Južnej Karolíne zostane v celách takmer tisíc väzňov. Farmy v Severnej Karolíne presúvajú dobytok do bezpečia.

Hurikán by mohol podľa analytickej spoločnosti CoreLogic spôsobiť škodu až 170 miliárd dolárov a poškodiť 759 000 domácností a firiem. Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že v oblastiach, kde platia výstrahy hurikánu žije 5,25 milióna ľudí, a v miestach, kde bola vyhlásená výstraha tropickej búrky prebýva 4,9 milióna ľudí.

V ceste stoja aj jadrové elektrárne

Florence sa preženie cez región so šiestimi jadrovými elektrárňami, skládkami priemyselného odpadu, uhoľnými baňami a farmami, ktoré skladujú odpadové látky vo veľkých lagúnach. Podľa druhej najväčšej americkej elektrárenskej spoločnosti Duke Energy môže hurikán pripraviť o dodávky elektriny až tri štvrtiny zo štyroch miliónov zákazníkov spoločnosti v Severnej a Južnej Karolíne a výpadok elektriny môže trvať aj týždne.

Hurikán Florence sa teraz nachádza zhruba 455 kilometrov juhovýchodne od mesta Wilmington na pobreží Severnej Karolíny a pohybuje sa severozápadným smerom rýchlosťou 28 kilometrov za hodinu. Pevninu podľa meteorológov zasiahne vo štvrtok a v piatok. Rýchlosť vetra v centre hurikánu sa pohybuje okolo 175 kilometrov za hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #evakuácia #hurikán Florence