Vedenie SPD vyzvalo Merkelovú, aby zabezpečila Maassenov odchod

Vedenie nemeckej sociálnej demokracie (SPD) vyzvalo kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa postarala o to, že šéf civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen opustí svoju funkciu. Výzva prišla po tom, čo sa v SPD začali objavovať hlasy, ktoré po Maassenovej kauze spochybňujú vládnu koalíciu s konzervatívnou úniou CDU/CSU. O jeho budúcnosti budú popoludní podľa DPA rokovať špičky koalície. Maassen v súvislosti s dianím vo východonemeckom Chemnitzi šíril nepravdivé informácie, poslanci CDU a CSU za ním však zatiaľ stoja.

13.09.2018 09:43 , aktualizované: 16:30
Chemnitz Foto: ,
Jeden z protestov antimigračného hnutia v meste Chemnitz.
debata (4)

„Pre vedenie strany SPD je úplne jasné, že Maassen musí ísť. Merkelová musí teraz konať,“ povedal generálny tajomník strany Lars Klingbeil. „Lopta je teraz na strane kancelárky a predsedu CSU,“ uviedol zase na twitteri podpredseda SPD Ralf Stegner s odkazom na Merkelovú a ministra vnútra Horsta Seehofera. „Pán Maassen už nie je vo svojej funkcii obhájiteľný a musí odísť,“ dodal.

Pre situáciu, ktorá podľa pozorovateľov môže prerásť do ďalšej vládnej krízy, sa popoludní zíde Merkelová so Seehoferom a šéfkou sociálnej demokracie Andreou Nahlesovou. K akým záverom spoločne dospejú, ťažko odhadovať. Kým Seehofer za Maassenom výslovne stojí a Nahlesová je za jeho odchod, Merkelová sa zatiaľ jasne nevyjadrila. Jej hovorca však opakovane odmietol potvrdiť, či šéfovi kontrarozviedky stále dôveru.

Už dopoludnia sa k Maassenovej kauze vyjadril vplyvný šéf mladých sociálnych demokratov Kevin Kuhnert. „Dostali sme sa do bodu, kde by sme mali stanoviť neprekročiteľnú hranicu. Pokiaľ zostane šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy vo funkcii, nemôže SPD len tak ďalej pracovať vo vláde,“ povedal magazínu Spiegel. Podobné hlasy teraz v strane, ktorej ďalšia účasť na veľkej koalícii v prieskumoch verejnej mienky rozhodne nepridáva, len silnejú.

Maassen a jeho tvrdenie

Maassen vyvolal na nemeckej politickej scéne búrku svojim nepodloženým tvrdením o dianí v Chemnitzi, kde sa po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví traja prisťahovalci, odohrali demonštrácie aj útoky na cudzincov. Jeden z nich zachytilo aj často zverejňované video, ktoré však šéf kontrarozviedky spochybnil. „Nie sú k dispozícii žiadne dôkazy, že by video k tomuto údajnému prípadu, ktoré je na internete, bolo autentické,“ vyhlásil. Poznamenal tiež, že naopak existujú dôvody myslieť si, že išlo o cielene šírenú nepravdivú informáciu, aby sa odviedla pozornosť verejnosti od vraždy v Chemnitzi. Neskôr však musel pripustiť, že video je autentické a že o nepravdivú informáciu nejde.

Napriek tomu sa za Maassena, ktorého správanie v súčasnej vyhrotenej situácii viacero komentátorov považuje za úplne nepochopiteľné, postavil minister vnútra Seehofer. Po stredajšom rokovaní v parlamentných výboroch ho podporili tiež poslanci vládnej CDU/CSU a opozičných liberálov (FDP).

Seehofer vo štvrtok svoj postoj pri prejave v parlamente zopakoval. Maassen podľa neho dokázal presvedčivo vysvetliť svoje slová a tiež sa jasne postavil proti pravicovému radikalizmu. K novým informáciám o tom, že šéf kontrarozviedky v júni ešte pred oficiálnym zverejnením odovzdal dáta z výročnej správy o činnosti svojho úradu poslancovi protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa ešte Seehofer nevyjadril. Práve prílišná blízkosť k AfD býva Maassenovi tiež vyčítaná.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SPD #CDU/CSU #Hans-Georg Maassen #Chemnitz