Uťahuje sa okolo Trumpa slučka? Manafort sa dohodol s Muellerom

Bývalý šéf volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort predbežne pristúpil na dohodu s vyšetrovateľom FBI Robertom Muellerom, ktorá by odvrátila jeho pripravovaný súdny proces. Oznámila to televízia ABC.

14.09.2018 09:09
manafort Foto: ,
Paul Manafort
debata (6)

Dohoda by podľa nej mala byť pred washingtonským súdom oznámená dnes.

Americká porota v auguste uznala Manaforta čiastočne vinným z defraudácie a daňových podvodov.

Verdikt bol prvým víťazstvom pre Muellera, ktorý vyšetruje údajné ruské ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016. O výške trestu súd doteraz nerozhodol. Tento mesiac má Manafort pred súdom čeliť ďalšiemu obvineniu, tentoraz z nezákonného lobingu.

Manafort doteraz všetku vinu popieral a prezident Trump sa ho opakovane zastal. Podľa informácií ABC však zrejme súdený lobista zmenil názor. Zo správy americkej televízie nevyplýva, či chce Manafort s prokuratúrou spolupracovať, alebo či sa len rozhodol priznať vinu. Súd, ktorý sa mal konať tento mesiac, sa však možno neuskutoční.

V roku 2016 Manafort pôsobil v Trumpovom volebnom štábe a dva mesiace ho dokonca aj viedol. Z tímu Manaforta vyhodili v auguste 2016 po správach tlači, že zarobil milióny dolárov ako poradca Janukovyča. V minulosti lobista pracoval tiež pre bývalých prezidentov Geralda Forda, Ronalda Reagana a Georgea Busha.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI #Donald Trump #Paul Manafort #Robert Mueller #zasahovanie do volieb