Prasací mor prenikol do západnej Európy, výskyt oznámilo Belgicko

Africký mor ošípaných prenikol do západnej Európy, jeho výskyt vo štvrtok oznámilo Belgicko. Francúzsko posilňuje kontroly v pohraničných regiónoch a do Belgicka v pondelok príde eurokomisár pre zdravotníctvo Vytenis Andriukaitis. Informovala o tom agentúra Reuters. Smrteľná choroba už zasiahla východnú Európu a Čínu. Medzi prasatami sa rýchlo šíri, ale nie je prenosná na iné druhy zvierat ani na človeka.

14.09.2018 15:26
debata (33)

Belgická agentúra pre bezpečnosť potravín vo štvrtok ohlásila dva izolované prípady výskytu prasacieho moru. Dvoch mŕtvych diviakov, u ktorých bola potvrdená nákaza touto chorobou, našli v lese v belgickom regióne Etalle blízkosti francúzskych hraníc. Ide o prvý prípad afrického moru ošípaných v Belgicku od roku 1985.

Východoeurópske štáty už proti šíreniu vírusu utratili stovky tisíc ošípaných. Čína, ktorá je najväčším producentom bravčového mäsa na svete, zaviedla od augusta kvôli výskytu afrického moru ošípaných opatrenia zahŕňajúce zákaz prepravy zvierat a kŕmenie ošípaných v zasiahnutých oblastiach zvyškami jedál. Do 1. septembra utratila pre nákazu vyše 38-tisíc zvierat.

Európska únia je druhým najväčším producentom bravčového mäsa na svete a zároveň jeho najväčším vývozcom. Väčšina prasačích fariem sa pritom nachádza práve v západnej Európe – v Nemecku, Dánsku, Francúzsku a Španielsku.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Belgicko #Africký mor ošípaných