Turecko posilnilo dodávky zbraní povstalcom v Idlibe

Turecko posilnilo dodávky zbraní povstalcom zo Sýrskej slobodnej armády (FSA) pôsobiacim v sýrskej provincii Idlib a jej okolí, aby im pomohlo čeliť očakávanej ofenzíve sýrskych vládnych jednotiek a ich ruských a iránskych spojencov. S odvolaním sa na predstaviteľa rebelov o tom informovala agentúra Reuters.

14.09.2018 20:27
Sýria, Idlib, radikál, zbraň, vojna Foto: ,
Väčšie množstvo zbraní začalo do Idlibu prúdiť od minulého týždňa, kedy skrachovali rokovania medzi Moskvou, Teheránom a Ankarou s cieľom ofenzívu odvrátiť.
debata (9)

Väčšie množstvo zbraní, vrátane raketometov, začalo podľa tohto zdroja do Idlibu prúdiť od minulého týždňa, kedy skrachovali rokovania medzi Moskvou, Teheránom a Ankarou s cieľom ofenzívu odvrátiť. Hovorca a poradca tureckého prezidenta dnes varoval pred dôsledkami útoku na Idlib, a to aj pre Európu.

Turecko, na ktorého území už má pobyt 3,5 milióna sýrskych utečencov, sa snaží operácii Damasku v Idlibe zabrániť, pretože sa obáva ďalšej utečenecké vlny cez hranicu. Prezident Recep Tayyip Erdogan rovnako ako OSN varoval pred možnou humanitárnou katastrofou.

Dosiahne sa politické riešenie?

Politickí poradcovia vrcholných predstaviteľov Turecka, Ruska, Francúzska a Nemecka sa dnes pri rozhovoroch v Istanbule zhodli na tom, že akýkoľvek útok na Idlib by mal tvrdé dôsledky a že sa musí dosiahnuť politické riešenie. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Podľa Kalina by exodus utečencov zo Sýrie predstavovali problém nielen pre Turecko, ale aj pre Európsku úniu. Podľa agentúry AP Kalin po rokovaní so svojimi náprotivkami vyhlásil, že ofenzíva v Idlibe by „vydláždila cestu k humanitárnej kríze a migračnej vlne“ a zničila by všetok politický proces.

Podľa tureckej agentúry Anadolu sa istanbulskej schôdzky zúčastnili aj poradcovia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Jan Hecker, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov. Podľa Kalina chcú dojednať dátum schôdzky štyroch lídrov.

Severozápadnú provinciu Idlib ovládajú odporcovia sýrskej vlády a obzvlášť dominantnú skupinu tam tvorí teroristická organizácia Haját Tahrír aš-Sam (HTS), označovaná ako sýrska Al-Kájda. Idlib je posledná väčšia bašta oponentov sýrskej vlády a ofenzíva Damasku by tak mohla byť rozhodujúcou bitkou sýrskej vojny.

Cieľom sú islamistický radikáli

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu dnes podľa Reuters vyhlásil, že Ankara sa naďalej snaží presadzovať mierové riešenie situácie v Idlibe a je pripravená spolupracovať v boji proti teroristickým skupinám v tejto provincii. Dodal, že o Sýrii budú v pondelok rokovať Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Schôdzka sa podľa tureckých zdrojov uskutoční v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes podľa agentúry Interfax povedal, že Rusko bude naďalej bombardovať „teroristické výrobne zbraní“ v Idlibe, ak to bude nutné, ale že zároveň otvorí humanitárne koridory pre utekajúci civilistov. Rusko v Idlibe podniká nálety, ale uisťuje, že ich cieľom sú len pozície islamistických radikálov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Sýria #Turecko #Idlib