Demokrati v Senáte USA sa snažia oddialiť hlasovanie o Kavanaughovi

Aféra Bretta Kavanaugha, ktorý je kandidátom prezidenta Donalda Trumpa na sudcu Najvyššieho súdu a ktorého profesorka Christine Blaseyová Fordová obvinila zo sexuálneho násilia, komplikuje schvaľovací proces v americkom Senáte. Demokrati kauzu využívajú k nátlaku na republikánov, aby hlasovanie o Kavanaughovi odložili. Pochybnosti o kandidátovi sa medzitým objavili aj medzi niektorými republikánmi, ktorí preto chcú s Kavanaughom aj Fordovou hovoriť. Možnosť zdržania schvaľovacieho procesu pripustil aj Trump.

17.09.2018 09:49 , aktualizované: 22:52
brett kavanaugh Foto: ,
Trumpov nominant na sudcu Najvyššieho súdu Brett Kavanaugh.
debata (7)

Fordová, ktorá teraz pôsobí ako profesorka na jednej z kalifornských univerzít, tvrdí, že ju opitý Kavanaugh ako stredoškolák na začiatku 80. rokov zvalil na posteľ a pokúšal sa ju vyzliecť. Jej krik sa pritom snažil utlmiť tým, že jej rukou zakryl ústa. Keby vraj nebol opitý, znásilneniu by neunikla.

Vo štvrtok plánuje senátny výbor pre justíciu hlasovať, či senátorom odporučí Kavanaugha na schválenie. Postoj výboru je nezáväzný, pretože o tom, či sa Kavanaugh stane doživotne sudcom Najvyššieho súdu USA, rozhodne až plénum. Fordová dala najavo, že je pripravená o svojich neblahých skúsenostiach s Kavanaughom pri vypočutí pred senátnym výborom verejne prehovoriť, a to pod prísahou.

Kavanaugh tvrdí, že obvinenia sú falošné

Sám Kavanaugh v pondelok oznámil, že obvinenia vznesené proti nemu sú „kompletne falošné“. Incident s Fordovou sa vraj nikdy nestal. „Je to úplne falošné obvinenie. Nikdy som neurobil nič, z čoho ma obviňuje – jej ani komukoľvek inému,“ uviedol sudca vo vyhlásení, ktoré vydal Biely dom.

Trump, ktorý doteraz konzervatívne orientovaného Kavanaugha obhajoval, v pondelok pripustil, že jeho kandidatúra sa môže zadrhnúť. „Keď sa to zdrží, tak sa to zdrží,“ povedal novinárom v Bielom dome. Stále ale pevne verí, že Kavanaugh schvaľovacím procesom nakoniec prejde. „Jeho život je bez poškvrny“, vyhlásil prezident. Dodal ale, že má záujem, aby „celý proces prebehol a každý bol vypočutý“. Otázku, či Kavanaugh boj nevzdá, označil Trump za smiešnu.

Stačia dva hlasy republikánov

Kavanaughov osud závisí na postoji senátorov, ktorý nie je jednoznačný. Republikáni majú v Senáte 51 hlasov, demokrati 47; dve miesta patria nezávislým, ktorí pravidelne hlasujú s demokratmi. Na „potopenie“ kandidatúry Trumpovho obľúbenca tak stačia iba dva republikánske hlasy. Podľa agentúry Reuters ich pritom výhrady voči Kavanaughovi má ešte o niečo viac.

Pokiaľ by Senát Kavanaugha ako člena Najvyššieho súdu USA schválil, znamenalo by to, že v tomto kľúčovom súdnom orgáne budú mať väčšinu sudcovia hlásiaci sa ku konzervatívnemu výkladu práva. To u kritikov vyvoláva obavy, že by sa súd mohol pokúsiť zvrátiť niektoré citlivé verdikty, okrem iného aj právo na potrat.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Najvyšší súd #Donald Trump #Senát USA #Brett Kavanaugh