Hurikán Florence má na východe USA 18 obetí, dážď neustáva

Hurikán Florence, ktorý v piatok udrel na východné pobrežie USA a v nedeľu zoslabol na tropickú depresiu, si v štátoch Severná a Južná Karolína vyžiadal 18 ľudských životov. Búrku, ktorá uväznila stovky ľudí v ich domovoch a na mnohých miestach prerušila dopravu aj dodávky elektriny, sprevádzajú mimoriadne lejaky. Predovšetkým Severnú Karolínu, ale aj Západnú Virgíniu a Virgíniu, pritom to najhoršie ešte len čaká, v nasledujúcich dňoch tam hrozia ďalšie mohutné záplavy.

17.09.2018 18:36
florence hurikán búrka, záplavy amerika usa Foto: ,
V nasledujúcich dňoch v oblasti hrozia ďalšie mohutné záplavy.
debata (5)

Podľa štatistík americkej Národnej poveternostnej služby (NWS) spadlo do nedele na pobreží Severnej Karolíny 86 centimetrov zrážok. Pol milióna ľudí je bez elektriny, do krytov sa uchýlilo hlavne v Severnej Karolíne okolo 15-tisíc Američanov. Hladiny riek v postihnutej oblasti stále stúpajú, niektoré toky dosahujú okolo sedem metrov.

Len v Severnej Karolíne sa do pomoci obyvateľom zatopených oblastí zapojilo 1000 špeciali­zovaných záchranárov, 36 vrtuľníkov a 200 lodí. Hlavnú podporu poskytuje armáda, ktorá na východ USA povolala 13 500 vojakov. Do pondelkového rána miestneho času (poludnie SELČ) bolo do bezpečia prepravených 1600 ohrozených ľudí a 300 zvierat.

Prvé odhady škôd po hurikáne hovoria o desiatich až šesťdesiatich miliardách dolárov. Hrozia tiež ekologické škody spôsobené prívalmi vody, ktoré môžu vyplaviť z priemyselných podnikov, vrátane chemických tovární, toxické látky. Z postihnutých regiónov sú hlásené prvé zatopené uhoľné bane a živočíšne farmy s nebezpečným odpadom.

Úrady očakávajú, že dažde potrvajú ešte tento týždeň a spôsobia vyliatie vodných tokov, a to nielen v Severnej a Južnej Karolíne.

Úrady v Severnej Karolíne vyzvali obyvateľov, aby v tomto štáte vôbec nevyrážali na cesty. Mnoho ciest a diaľnic je neprejazdných, prímorské mesto Wilmington je kvôli zaplaveným komunikáciám odrezané od okolia. Zásoby vody a potravín do mesta prevážajú desiatky špeciálnych vojenských automobilov.

Veľké obavy podľa agentúry AP vzbudzuje pomerne hustá sieť priehrad a vodných nádrží, ktorých hrádze sa môžu pretrhnúť. Ohrozených je takmer 1500 umelých vodných plôch, 185 z nich je vo zvlášť zlom stave.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán Florence