Pompeo: USA chcú dokončiť denuklearizáciu KĽDR do januára 2021

Rokovania Spojených štátov so Severnou Kóreou, ktorého cieľom je skoncovať s jadrovým programom Pchjongjangu, sa skončia do januára 2021. Vyhlásil to americký minister zahraničia Mike Pompeo. So svojím severokórejským náprotivkom sa chce na budúci týždeň stretnúť v New Yorku na okraj schôdze Valného zhromaždenia OSN.

19.09.2018 23:05
Mike Pompeo Foto:
Mike Pompeo.
debata (10)

„Spojené štáty sú pripravené okamžite začať rokovania o zmene vzťahov s KĽDR. Dnes ráno som pozval svojho kolegu, ministra zahraničia Ri Jong-hoa, na rokovania budúci týždeň v New Yorku,“ uviedol Pompeo vo vyhlásení. USA podľa neho takisto vyzvali zástupcu KĽDR, aby sa s novým americkým splnomocnencom pre Severnú Kóreu Stephenom Biegunem stretli čo najskôr vo Viedni.

Pompeo vo vyhlásení privítal „významné záväzky“, ktoré na seba vzala Severná Kórea na vnútrokórejskom summite v Pchjongjangu. Ocenil najmä, že vodcovia Severnej a Južnej Kórey potvrdili záväzok úplnej denuklearizácie Kórejského polostrova.

Severokórejský vodca Kim Čong-un pri stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom sľúbil, že KĽDR za účasti medzinárodných expertov trvalo rozoberie skúšobné stredisko raketových motorov a odpaľovaciu rampu Sohe na západe krajiny. Severná Kórea je ochotná urobiť aj ďalšie kroky, ako je trvalá demontáž hlavného severokórejského jadrového komplexu v Jongbjone, ak Spojené štáty podniknú príslušné opatrenia, povedal Kim.

Podľa Pompea nadchádzajúce rokovania predstaviteľov USA a KĽDR odštartujú rozhovory o „zmene vzájomných vzťahov prostredníctvom rýchlej denuklearizácie, ktorá musí byť dokončená do januára 2021,“ teda do ukončenia terajšieho mandátu prezidenta Donalda Trumpa.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Mike Pompeo #denuklearizácia Kórejského polostrova