Turecko a Rusko vymedzili hranice demilitarizovanej zóny v Idlibe

Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že počas trojdňových stretnutí s ruskou delegáciou stanovili hranice demilitarizovanej zóny v sýrskej provincii Idlib.

21.09.2018 18:04
Syria Idlib Foto: ,
Zničený dom v meste Ariha v provincii Idlib.
debata (7)

Ministerstvo ďalej uviedlo, že pri vymedzení hraníc prihliadali na geografickú štruktúru a obytné oblasti. Stretnutia oboch strán sa uskutočnili 19. – 21. septembra na pôde tureckého ministerstva obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (17.9.) po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v ruskom letovisku Soči oznámil, že v sýrskej provincii Idlib zavedú od 15. októbra demilitarizovanú zónu na oddelenie sýrskych vládnych síl od povstalcov. Spresnil, že v zóne budú hliadkovať turecké sily aj ruská vojenská polícia. Zo zóny sa budú tiež musieť stiahnuť radikálni militanti a ťažké zbrane opozičných skupín.

Zóna bude mať šírku 15–20 kilometrov.

Sýrska provincia Idlib, ležiaca pri hranici s Tureckom, je poslednou baštou sýrskych povstalcov, ktorí sa snažia o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Silnejú obavy, že útok sýrskej armády na rovnomennú provinčnú metropolu Idlib a jej okolie by bol katastrofou pre civilistov. Turecko sa stavia proti takejto ofenzíve. Snaží sa jej zabrániť, keďže sýrske vládne sily podporované ruským letectvom sa už zhromažďujú neďaleko.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Idlib #demilitarizované pásmo #vojna v Sýrii