Trump odložil odtajnenie dokumentov z pátrania po zasahovaní Ruska

Odtajnenie dokumentov týkajúcich sa vyšetrovania údajného vplyvu Ruska na americké prezidentské voľby sa odkladá. Napísal to na twitteri prezident Donald Trump, ktorý sám v pondelok odtajnenie oznámil. Písomnosti musí podľa neho najprv preveriť generálna inšpekcia ministerstva spravodlivosti USA, pretože možnosť ich zverejnenia znepokojila amerických spojencov.

21.09.2018 18:25
Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (6)

Odtajniť citlivé materiály sa prezident začiatkom týždňa rozhodol na výzvu niektorých republikánskych kongresmanov. Malo ísť napríklad o dokumenty a textové správy, ktorých autormi sú čelní predstavitelia ministerstva spravodlivosti a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorých prezident v poslednej dobe vytrvalo kritizuje.

Niektoré médiá obvinili Biely dom, že chce touto cestou vyšetrovanie ruskej stopy zablokovať. „Diali sa fakt zloby, a teraz sa o nich svet dozvie. Veľká vec!“ napísal v pondelok Trump na twitteri.

Podľa posledného Trumpovho vyjadrenia ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že zverejnenie niektorých dokumentov by mohlo vyšetrovanie skomplikovať. „Tiež naši kľúčoví spojenci nás od toho odrádzajú,“ poznamenal prezident. Generálna inšpekcia preto písomnosti urýchlene posúdi. „Nakoniec vždy môžem dokumenty sám odtajniť, keď to bude nevyhnutné,“ upozornil Trump na svoju prezidentskú právomoc.

Spojenecké krajiny, ktoré majú k zverejneniu výhrady, prezident nevymenoval, môže však medzi nimi byť Británia. V amerických médiách sa objavili správy, že medzi citlivými dokumentmi majú byť aj informácie o britskom špiónovi Christopherovi Steeleovi, ktorý v minulosti prišiel s tvrdením, že ruská tajná služba má dôkazy o sexuálnych dobrodružstvách Trumpa v moskovskom hoteli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #zasahovanie do volieb #ruský zásah do prezidentských volieb v USA