NYT: Rosenstein chcel vlani Trumpa vypudiť z úradu

Námestník ministra spravodlivosti USA Rod Rosenstein, ktorého prezident Donald Trump označuje za jedného z hlavných strojcov "honu na čarodejnice" pre údajné ruské zasahovanie do volieb, chcel vlani tajne nahrať výroky Donalda Trumpa v Bielom dome, aby dokázal chaos panujúci v prezidentovom okolí, píše denník The New York Times s odvolaním sa na svedectvo pracovníkov ministerstva spravodlivosti a FBI. Rosenstein správu newyorského denníka poprel.

21.09.2018 23:18
debata (12)

The New York Times napísal, že Rosenstein prišiel s týmto návrhom vlani na jar, keď sa Biely dom zmietal v problémoch po prepustení bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho. Vtedy sa objavovali správy, že prezident v Bielom dome rozhlasuje v prítomnosti Rusov utajované informácie získané od Izraela a že Comeyho vyzval, aby mu prejavil lojalitu a vyšetrovanie ruskej stopy ukončil.

Rosenstein bol vtedy vo funkcii len pár týždňov a nadobudol dojem, že jeho meno Trump v konflikte s Comeym zneužíva. Navrhol zaobstarať tajný záznam prezidentovho správania a chcel, aby sa členovia vlády pričinili o uplatnenie 25. dodatku americkej ústavy. Stojí v ňom, že prezidentského úradu sa ujme viceprezident, ak sa exekutíva zhodne, že je prezident neschopný vykonávať povinnosti spojené s úradom. Žiadny Rosensteinov návrh vtedy realizovaný nebol, poznamenáva denník.

V reakcii na informácie newyorského denníka Rosenstein vo vyhlásení uviedol, že správa je „nepresná a vecne nesprávna“. Tvrdenie anonymných zdrojov „zjavne zaujatých voči ministerstvu“ nemieni nijako komentovať. „Vychádzajúc zo svojich kontaktov s prezidentom však vyhlasujem, že žiadny dôvod k aktivácii 25. dodatku nie je,“ napísal.

Rosenstein je dnes garantom vyšetrovania údajného ruského vplyvu na americké voľby, ktoré vedie bývalý šéf FBI Robert Mueller. Prezident, ktorý sa snaží vyšetrovanie zastaviť, niekoľkokrát Rosensteina tvrdo kritizoval, žiadne kroky na jeho odvolanie z funkcie však doteraz nepodnikol.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #zasahovanie do volieb #Rod Rosenstein #ruský zásah do prezidentských volieb v USA