Pápež varoval Litovčanov pred zrodením antisemitzmu

Pápež František vzdáva počas aktuálneho nedeľného pobytu v Litve úctu Litovčanom, ktorí trpeli a zahynuli počas sovietskej i nacistickej okupácie tejto pobaltskej krajiny.

23.09.2018 11:02 , aktualizované: 14:05
pápež, kaunas Foto: ,
Dav víta Pápeža Františka v Kaunase.
debata (24)

František na nedeľnej omši v litovskom meste Kaunas vraoval pred znovuzrodením „zhubného“ antisemitského zmýšľania, ktoré bolo hnacím motorom holokaustu.

František celebroval omšu pri príležitosti spomienky na 75. výročie konečnej likvidácie geta vo Vilniuse. Litovské hlavné mesto bolo stovky rokov centrom bohatého židovského kultúrneho a náboženského života, a preto sa nazývalo aj „Jeruzalemom severu“.

František varoval pred pokušením túžiť po nadradenosti a dominancii nad inými. Pomodlil sa za dar „schopnosti včas rozoznať zhubné zmýšľanie – akýkoľvek jeho náznak, ktorý by mohol poškvrniť srdce a dušu celej generácie“.

V Litve, kde bežní Litovčania počas vojny popravovali Židov rovnako ako ich nacistickí okupanti a v hlavnom meste Vilnius židovskú populáciu takmer vyhladili, je v súčasnosti prehodnocovanie dejín živou a horúcou témou.

Litva si práve 23. septembra – v tamojší Pamätný deň obetí holokaustu – spomína na takmer úplné vyhladenie židovskej komunity, ktorá predtým celé stovky rokov žila v symbióze s ostatnými miestnymi obyvateľmi.

Svoj druhý deň návštevy Pobaltia začal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi cestou do Kaunasu, druhého najväčšieho litovského mesta. Z 37.000 členov židovskej komunity ich v ňom po nacistickej okupácii z rokov 1941–44 prežilo len približne 3000.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #holokaust #Litva #Pobaltie