Sorosova nadácia sa kvôli maďarským protimigračním zákonom obrátila na súdy

Nadácia Open Society Foundations (OSF) amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa sa kvôli zákonom namiereným proti mimovládnym organizáciám pomáhajúcim migrantom a žiadateľom o azyl obrátila na Európsky súd pre ľudské práva a na maďarský ústavný súd. Informovala o tom dnes agentúra AP.

24.09.2018 13:50
Soros Foto: ,
Americký miliardár, investor a filantrop George Soros.
debata (25)

Šéf právneho tímu OSF James Goldston podľa agentúry uviedol, že cieľom tohto kroku nadácie je postaviť sa proti zákonom „určeným na zastrašenie a umlčanie nezávislých hlasov v Maďarsku“. Súbor zákonov prezývaný Stop Soros a s nimi súvisiaci dodatok k ústave bol schválený v druhej polovici júna. Tieto normatívne akty sú namierené najmä proti organizáciám, ktoré podporuje americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Toho premiér Viktor Orbán označuje za verejného nepriateľa Maďarska číslo jedna.

Nové pravidlá okrem iného zakazujú akúkoľvek pomoc zo strany národných, medzinárodných i mimovládnych organizácií ľuďom, ktorí žiadajú v krajine o azyl alebo o povolenie na pobyt. Okrem toho boli zavedené zvláštne 25-percentnú daň na organizácie, ktoré podporujú migráciu.

Európska komisia kvôli tomuto legislatívnemu počinu vládnucej strany Fidesz, vedenej Orbánom, poslala Maďarsko 19. júla pred Európsky súd a v celom spore tak postúpila do ďalšej fázy. Dala ale Budapešti dva mesiace na „vysvetlenie“ nových pravidiel.

Avšak Orbánova vláda 19. septembra odpovedala, že nič rušiť nemieni. Námestník maďarského ministra spravodlivosti Pál Völner k odpovedi zaslanej do Bruselu navyše zdôraznil, že Maďarsko považuje za neprijateľné, že EK naďalej otvorene podporuje migráciu, namiesto toho, aby chránila únijné zmluvy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #mimovládne organizácie #George Soros #protiimigračné opatrenia