Kto dá záchranárom svoju vlajku?

Posledná zostávajúca civilná loď na záchranu ľudí v Stredozemnom mori opäť uviazla na mori bez možnosti vplávať do najbližšieho bezpečného prístavu. Navyše hrozí, že vo svojej misii už nebude môcť pokračovať. Na lodi je 58 ľudí zachránených pri líbyjských brehoch. Podľa denníka Le Monde loď včera zamierila k francúzskemu prístavu Marseille, odkiaľ pred týždňom vyplávala, a Francúzsko požiadala o vylodenie pre výnimočnú situáciu.

24.09.2018 15:07 , aktualizované: 25.09.2018 10:18
debata (19)
Záchranárska loď Aquarius na archívnej snímke z... Foto: TASR/AP, Rene Rossignaud
Panama Aquarius loď záchranárska registrácia zrušenie Záchranárska loď Aquarius na archívnej snímke z augusta pri zakotvení v prístave na Malte.

Loď Aquarius, ktorú prevádzkuje mimovládka SOS Méditerranée spolu s Lekármi bez hraníc, pôvodne plávala pod vlajkou Gibraltáru a neskôr pod vlajkou Panamy ako Aquarius 2. Aj panamské úrady sa však počas víkendu rozhodli lodi odobrať právo plávať pod ich vlajkou. Rozhodnutie panamských úradov znamená, že keď loď zakotví, zostane bez vlajky a nebude môcť vyplávať, kým nezíska novú.

Podľa médií a mimovládok sa Panama rozhodla pre tento krok pod tlakom Talianska. „V sobotu zostal tím na lodi Aquarius šokovaný, keď sa z oficiálnej komunikácie od panamských úradov dozvedel, že talianske úrady ich vyzvali, aby prijali okamžitú akciu voči lodi Aquarius,“ uvádza sa vo vyhlásení mimovládky SOS Méditerranée.

Taliansky minister vnútra a šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini, ktorý presadzuje tvrdú protiimigračnú politiku, odmieta, že by na Panamu nejako tlačil. V nedeľu na twitteri napísal, že ani nepoznal telefónnu predvoľbu Panamy.

Salvini však už predtým slovne útočil na mimovládky, ktoré zachraňujú ľudí na mori. SOS Méditerranée a ďalšie organizácie sa podľa neho správajú ako „taxi služba“ pre migrantov. Loď Aquarius v nedeľu obvinil, že prekáža práci líbyjskej pobrežnej stráži a ignoruje inštrukcie. „Môžu si zmeniť meno a vlajku aj tisíc ráz, ale talianske prístavy zostanú pre týchto pánov zatvorené,“ vyhlásil Salvini.

Loď Aquarius, ktorá Stredozemné more križuje od februára 2016, kedysi kotvila v talianskych prístavoch. V júni tohto roka však nastúpila v Ríme nová vláda, ktorej súčasťou je krajne pravicová Liga. Tá sprísňuje imigračnú politiku a zároveň žiada štáty EÚ o väčšiu solidaritu pri prerozdeľovaní utečencov.

Salvini ako minister vnútra sa tiež rozhodol uzavrieť talianske prístavy pred loďami, ktoré pomáhajú utečencom. Práve loď Aquarius s vyše 600 ľuďmi na palube v júni „uviazla“ v medzinárodných vodách medzi Maltou a Talianskom. Zachránení ľudia sa napokon po humanitárnom geste Madridu mohli vylodiť v Španielsku.

Podobná situácia sa zopakovala v polovici augusta, keď bolo na palube 141 vyčerpaných ľudí. Vtedy Salvini poukazoval na to, že loď pláva pod vlajkou Gibraltáru, tak nech ľudí vyloží tam alebo v Británii. Gibraltár sa neskôr rozhodol odobrať lodi právo plávať pod jeho vlajkou.

Po takmer trojtýždňovej nútenej prestávke, keď Aquarius 2 pod svojou vlajkou napokon zaregistrovala Panama, loď pred týždňom opustila prístav Marseille. Vo štvrtok zachránila 11 ľudí, neskôr vzala pri líbyjských brehoch na palubu ďalších 47. Do Líbye ich nevrátila, pretože ju nepovažuje za bezpečnú – vychádza aj zo svedectiev tých, ktorým sa podarilo dostať do Európy. Posádky záchranárskych lodí tiež zažívajú situácie, keď ľudia, ktorí sa ocitnú na palube, sú rozhodnutí radšej zomrieť, ako sa vrátiť do Líbye.

Podľa štatistík OSN sa v snahe dostať sa do Európy utopilo tento rok vyše 1 700 ľudí. Loď Aquarius po zakotvení zostane bez vlajky. Mimovládky upozorňujú, že je to rozhodnutie, ktoré akoby odsúdilo stovky ľudí na smrť. Žiadajú preto európske vlády, aby podnikli kroky, ktoré by lodi umožnili plávať buď opäť pod panamskou vlajkou, alebo vydali právo plávať pod inou.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #migranti #plavidlo Aquarius