Signatári dohody s Iránom obídu sankcie USA

Zostávajúce signatári medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom po odstúpení Spojených štátov sa dohodli na spolupráci na vytvorení osobitného mechanizmu, ktorý im naďalej nehľadiac na americké sankcie umožní s Teheránom obchodovať, a to vrátane nákupu iránskej ropy. Po stretnutí s činiteľmi Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a Iránu na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to novinárom oznámila šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

25.09.2018 08:29
debata (15)

Irán čelí novým americkým sankciám od začiatku augusta a zavedenie ďalších sankcií sa očakáva na jeseň. Je to priamy dôsledok májového rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

Irán sa na základe tejto dohody zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie časti sankcií. Trumpovi okrem iného prekážalo, že dohoda sa nevzťahuje na iránsky program balistických rakiet či na zapojenie krajiny do vojen v Sýrii a Jemene.

K odstúpeniu USA od dohody, ktorú podpísali tiež Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Európska únia, sa už skôr kriticky vyjadrili jej ďalší signatári a EÚ sa usiluje o zachovanie obchodu s Iránom. Teherán pohrozil, že odstúpi od dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #iránska jadrová dohoda #sankcie proti Iránu