Zdravotníci sa obávajú rapídneho zhoršenia epidémie eboly v Kongu

Epidémia eboly by sa mohla v Kongu rapídne zhoršiť kvôli útokom ozbrojencov, odporu tamojších komunít a geografickému šíreniu choroby. Uviedla to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

25.09.2018 12:14
debata (1)

„Obávame sa, že v najbližších týždňoch a mesiacoch sa môže prepojiť niekoľko faktorov, ktoré vytvoria dokonalú búrku,“ povedal v utorok podľa agentúry Reuters Peter Salama, zástupca riaditeľa WHO v oddelení prípravy a reakcie na naliehavé udalosti.

Kongo čelí epidémii eboly už desiatykrát od roku 1976, kedy sa vírus prvýkrát objavil na severe krajiny. Choroba sa ale prvýkrát vyskytla v zóne konfliktu, na východe tohto stredoafrického štátu. Vírus spôsobuje horúčky a vnútorné a vonkajšie krvácanie, chorobe podľahne asi polovica nakazených.

Radikáli zrejme zo susednej Ugandy zaútočili v sobotu na východokonžské mesto Beni, kde počas šesťhodinového útoku zomrelo 18 ľudí. V noci na utorok potom islamisti podľa agentúry AFP v regióne zabili jedného človeka a ďalších 17 uniesli.

Víkendové násilie viedlo v pondelok k pozastaveniu preventívnych akcií proti šíreniu eboly. Očkovacie centrá síce zostali otvorené, ale zdravotníci sa už nesnažili vypátrať osoby, ktoré prišli do styku s nakazenými. Nová epidémia krvácavej horúčky si pritom podľa konžského ministerstva zdravotníctva vyžiadala už 100 životov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #epidémia #Kongo #ebola #Svetová zdravotnícka organizácia