Prevádzkovateľ mosta v Janove podľa komisie nezaistil jeho bezpečnosť

Prevádzkovateľ diaľničného mosta v Janove, pri ktorého zrútení v polovici augusta zomrelo 43 ľudí, nezaistil jeho bezpečnosť. K takému záveru došla vyšetrovacia komisia talianskeho ministerstva dopravy, ktorá v utorok zverejnila závery svojho vyšetrovania. Komisia tiež konštatovala, že firma Autostrade per l'Italia nepodnikla dostatočné opatrenia, aby pádu mosta zabránila, hoci riziko zrútenia už v predchádzajúcich rokoch existovalo. Informoval o tom taliansky denník La Repubblica.

25.09.2018 16:54
most, janov Foto: ,
Most v Janove, pri ktorého zrútení v polovici augusta zomrelo 43 ľudí.
debata

„Na ochranu používateľov (mosta) neboli prijaté žiadne bezpečnostné opatrenia,“ citoval denník La Repubblica zo správy komisie zloženej z architektov a stavebných inžinierov. Prevádzkovateľ mosta sa podľa správy nedokázal vysporiadať s problémami spôsobenými starnutím jeho konštrukcie a „vzhľadom na závažnosť problému prijal nevhodné a nedostatočné opatrenia“.

Morandiho most v Janove, postavený v polovici 60. rokov minulého storočia, stál na frekventovanej diaľničnej trase a spájal talianske vnútrozemie s talianskou i francúzskou riviérou. Jeho časť sa zrútila 14. augusta a z výšky asi 45 metrov pritom spadli tri desiatky áut. Zomrelo 43 ľudí.

Začiatkom septembra janovská prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovať 20 ľudí, vrátane vedenia firmy Autostrade per l'Italia, pre podozrenie z trestného činu zabitia. Výkonný riaditeľ firmy Giovanni Castellucci si v auguste vyslúžil kritiku, keď sa odmietol za nešťastie ospravedlniť s tým, že počká, až vyšetrovatelia určia, kto je za tragédiu zodpovedný.

Firma Autostrade per l'Italia vyčlenila 500 miliónov eur na stavbu nového mosta a na odškodnenie pozostalých a ľudí, ktorí pre zrútenie konštrukcie prišli o strechu nad hlavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #janov #zrútenie mosta v Janove #Riccardo Morandi