Mexickú políciu v Acapulcu vyšetrujú pre spojenie s drogovými gangmi

Úrady v mexickom štáte Guerrero odzbrojili celý policajný zbor v meste Acapulco a začali ho vyšetrovať pre napojenie na drogové gangy, ktoré sa doň údajne infiltrovali. Vláda v štáte svoj krok okrem infiltrácie zo strany kartelov odôvodnila aj podozrením z "úplnej nečinnosti mestskej polície v boji s vlnou zločinu".

26.09.2018 09:33
mexiko, polícia, armáda, odzbrojenie,... Foto: ,
Námorná pechota odzbrojuje mestských policajtov a preberá ich právomoci v Acapulcu.
debata

Na dvoch kapitánov úrady vydali zatykače pre obvinenia z vraždy. Zvyšným policajtom odobrali zbrane, vysielačky, nepriestrelné vesty a vzali ich na osobnú previerku. Právomoci mestskej polície v prímorskom meste s 800-tisíc obyvateľmi prevezmú vojaci, námorná pechota a štátna polícia.

Acapulco bolo svojho času obľúbeným prímorským rezortom vyhľadávaným aj celebritami, stalo sa však obeťou kartelových vojen. Vlani dosiahla miera vrážd v Acapulcu 103 obetí na 100-tisíc obyvateľov, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Mexiku i na svete.

Pre korupciu zo strany drogových kartelov odzbrojili policajné zbory vo viacerých častiach Mexika. Len v Guerrere od roku 2014 odzbrojili políciu vo viac ako dvoch desiatkach miest, žiadne však nebolo také veľké ako Acapulco.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Mexiko #polícia #Acapulco #drogové kartely