Trump predsedal BR OSN a ohlásil nové sankcie proti Iránu

Spojené štáty nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane. Dnes to v Bezpečnostnej rade OSN vyhlásil americký prezident Donald Trump s tým, že jeho administratíva už pripravuje nové a ešte tvrdšie sankcie ako tie, ktoré už Washington na Teherán uvalil.

26.09.2018 22:47 , aktualizované: 27.09.2018 06:10
trump, br osn Foto: ,
Donald Trump ako predseda zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.
debata (25)

Trump v máji oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, v auguste potom Spojené štáty zaviedli voči Iránu nové sankcie. Všetky odvetné opatrenia začnú platiť do začiatku novembra. Ostatní signatári dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie časti medzinárodných sankcií, teda Británia, Čína Francúzsko, Nemecko a Rusko, s rozhodnutím USA nesúhlasí a s Teheránom chcú ďalej obchodovať.

Šéf Bieleho domu vo svojom vystúpení zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo nemôže dopustiť, aby iránsky režim získal atómovú zbraň. Varoval ostatné krajiny, že budú čeliť „tvrdým následkom“, ak sa nepridajú k americkým sankciám voči Iránu.

Varovanie spojencom

„Ktorýkoľek jednotlivec alebo subjekt, ktorý sa nepodriadi sankciám Spojených štátov voči Iránu, bude čeliť tvrdým následkom,“ vyhlásil Trump.

Opätovne kritizoval medzinárodnú dohodu o iránskom jadrovom programe, od ktorej sa rozhodol odstúpiť. Dohoda podľa Trumpa len zaistila Teheránu prísun financií a umožnila mu pokračovať v politike podnecovania chaosu.

Trump zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku predsedal. Vo svojom prejave hovoril aj o údajnom zasahovaní Číny do volieb v USA. Trump viedol schôdzu vrcholného orgánu OSN vôbec po prvý raz. Počas septembra totiž rotujúce predsedníctvo Bezpečnostnej rady zastávajú práve Spojené štáty.

Poďakoval Rusku a Sýrii

Prezident USA zároveň obvinil Čínu, že sa pokúša zasahovať do novembrových kongresových a guvernérskych volieb v USA. Peking si podľa neho neželá úspech kandidátov Republikánskej strany.

„Zistili sme, že Čína sa pokúša zasahovať do nadchádzajúcich novembrových volieb, a to v neprospech mojej administratívy. Nechcú, aby som zvíťazil ja alebo my (republikáni), pretože som vôbec prvým prezidentom, ktorý vystúpil voči Číne v oblasti obchodu,“ citovali Trumpove slová noviny Wall Street Journal.

Trump na zasadnutí Bezpečnostnej rady tiež poďakoval Rusku a Sýrii za to, že spomalili svoj postup voči poslednej bašte povstalcov v provincii Idlib.

Trump sa vyjadril v prospech vytvorenia palestínskeho štátu

Trump povedal, že je zástancom riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch štátov, teda vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu po boku Izraela. Ide zatiaľ o nejasnejšie vyjadrenie Trumpovej administratívy za takéto riešenie, píše agentúra Reuters.

V decembri Trump uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, napriek spornému statusu mesta. Palestínska samospráva v reakcii uviedla, že USA týmto krokom prišli o možnosť robiť v spore sprostredkovateľa.

Administratíva Donalda Trumpa už v minulosti uviedla, že podporí riešenie v podobe dvoch štátov, pokiaľ sa na ňom Izraelčania s Palestínčanmi zhodnú.

Trump pri stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v New Yorku, kde sa koná zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, uviedol, že chce v nasledujúcich dvoch až troch mesiacoch predstaviť svoj mierový plán pre riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. „Páči sa mi riešenie v podobe dvoch štátov. To by podľa mňa fungovalo najlepšie … Taký je môj pocit,“ uviedol Trump.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #BR OSN #Donald Trump