Macronovho bývalého bezpečnostného poradcu opustil advokát

Advokát, ktorý zastupoval bývalého bezpečnostného poradcu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v stredu oznámil, že po dohode so svojím mandantom prestal byť jeho právnym zástupcom. Informoval o tom vo štvrtok francúzsky spravodajský portál LCI.

27.09.2018 14:45
alexandre benalla Foto:
Na archívnej snímke Macronov poradca Alexandre Benalla počas prvomájových protestov v Paríži.
debata

K prekvapivému vývoju v prípade došlo krátko pred tým, ako má Alexandre Benalla v piatok predstúpiť pred súd, ktorý sa zaoberá jeho predbežným obvinením z viacerých trestných činov vrátane násilia, zasahovania do výkonu štátnej služby či neoprávneného nosenia odznakov štátnej moci.

Advokát Laurent-Franck Liénard ho pred vyšetrovateľmi a súdom zastupoval práve v tejto veci.

Meno Alexandra Benallu sa začalo vo Francúzsku spomínať v lete tohto roku, keď ho záznam zverejnený na internete a neskôr i v médiách usvedčil zo zjavného útoku na aktivistu počas prvomájového protestu v Paríži.

Tento incident vyvolal vo Francúzsku politickú krízu a prejavil sa aj ako jeden z faktorov, ktoré prispeli k zníženiu Macronovej obľúbenosti u voličov.

Voči Benallovi sa okrem toho vedie ďalšie vyšetrovanie vo veci podozrenia z nepovoleného nosenia zbrane. Toto vyšetrovanie sa začalo, keď francúzsky investigatívny portál Madiapart zverejnil fotografie s Benallom, ako pózuje so zbraňou v ruke pri hlave čašníčky, ktorá obsluhovala členov Macronovho štábu pri jednej zo zastávok predvolebnej kampane.

debata chyba
Viac na túto tému: #advokát #Emmanuel Macron #bezpečnostný poradca