Vietor v Aténach vyvracal stromy, Gréci očakávajú ďalšie zhoršenie počasia

Počasie na juhu Grécka už dva dni ovplyvňuje tlaková níž a formujúca sa búrka Zorba. Vietor vyvracal stromy, ktoré popadali na elektrické vedenia v niekoľkých štvrtiach metropoly Atény. Informuje o tom agentúra AP.

28.09.2018 12:37
grécko, počasie, búrka Foto: ,
Muž si fotí obrovské vlny počas nepriaznivého počasia v prístavnom meste Rafina.
debata (1)

Školy v gréckom hlavnom meste i v niektorých ďalších častiach krajiny zostali aj v piatok zatvorené a civilná ochrana bude v pohotovosti i v priebehu víkendu. Podľa meteorológov by vietor mohol dosiahnuť rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. Civilná obrana odporučila obyvateľom, aby v piatok radšej nevychádzali zo svojich domovov, pokiaľ to nie je nutné. V okolí Atén bola v stredu a vo štvrtok obmedzená trajektová doprava, ktorá bola ráno obnovená. Zlé poveternostné podmienky však spôsobili aj meškania v leteckej doprave.

Grécky meteorologický ústav EMY informoval, že v priebehu piatka sa očakáva ďalšie zhoršenie počasia, čo postihne najmä obľúbený dovolenkový ostrov Kréta, Kykladské ostrovy a časti pevninského Grécka na juhu a na západe.

Meteorológovia uviedli, že medzi talianskym stredomorským ostrovom Sicília a Peloponézskym polostrovom sa formuje tzv. medikán (kombinácia slov mediteránsky a hurikán), teda hlboká stredomorská tlaková níž pripomínajúca hurikán, ktorá sa pomaly posúva smerom na východ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #búrka