Počas zemetrasenia na Sulawesi ušlo z väzníc vyše 1200 väzňov

Počas silného zemetrasenia na indonézskom ostrove Sulawesi ušlo z tamojších troch väzníc približne 1200 väzňov. Podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle o tom v pondelok informovalo tamojšie ministerstvo spravodlivosti.

01.10.2018 07:50 , aktualizované: 11:58
Indonézia zemetrasenie trosky Foto:
Podľa miestnych úradov v Palu evidujú približne 821 obetí, pričom sa očakáva, že toto číslo ešte vzrastie keď záchranári získajú prístup do ťažko poškodených oblastí.
debata (3)

Vyjadrilo presvedčenie, že väzni ušli v obave o svoj život v dôsledku dvoch silných zemetrasení a následnej prílivovej vlne cunami, ktoré si na ostrove podľa najnovšej bilancie vyžiadali viac ako 1200 obetí na životoch. Ministerstvo vyhlásilo, že pre väzňov bol útek „otázkou života a smrti“.

Rezort spravodlivosti dodal, že k hromadnému úteku väzňov došlo v dvoch nápravných zariadeniach v meste Palu a z jednej väznice v meste Donggale, kde si väčšina väzňov odpykáva tresty za korupciu alebo trestné činy spojené s drogami.

Všetky zariadenia boli preplnené: vo väznici v Palu, ktorá mala kapacitu 120 väzňov, si trest odpykávalo 580 osôb. Väčšina z nich z väznice ušla, keď sa pri zemetrasení múry budovy začali rúcať. V druhej väznici v Palu väzni pri silných otrasoch vyvalili hlavnú bránu a ušli. Väznicu v Donggale zachvátil pri zemetrasení požiar. Ušlo odtiaľ všetkých 343 väzňov. Predpokladá sa však, že požiar založili väzni.

Ministerstvo spresnilo, že piatich odsúdených za trestné činy spojené s terorizmom previezli do iného väzenského zariadenia niekoľko dní pred prírodnou katastrofou.

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpol na 1 200, krajina žiada pomoc

Na najmenej 1 200 mŕtvych stúpol počet obetí zemetrasenia a cunami, ktoré v piatok postihli indonézsky ostrov Sulawesi. Informovala o tom agentúra DPA. „Celkovo sa našlo 1 203 tiel, avšak niektoré z nich sa ešte nepodarilo identifikovať alebo vyzdvihnúť,“ uviedol Insan Nurrohman podpredseda humanitárnej organizácie Aksi Cepat Tanggap. Krajina žiada o medzinárodnú po­moc.

Indonézsky prezident Joko Widodo oficiálne požiadal miestny úrad pre investície, aby koordinoval zahraničnú pomoc, oznámil v hlavnom meste Jakarta predseda tohto úradu Thomas Lembong. Pomoc už predtým ponúklo množstvo štátov i medzinárodných organizácií vrátane Európskej únie (EÚ).

V meste Palu, ktoré zasiahli v piatok silné zemetrasenia aj vlny cunami, pripravili masový pohreb pre viac než 300 tiel. Podľa miestnych úradov v Palu evidujú viac ako 800 obetí, pričom sa očakáva, že toto číslo ešte vzrastie keď záchranári získajú prístup do ťažko poškodených oblastí.

Šéf indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof Willem Rampangilei vyhlásil, že masový hrob sa dá v prípade potreby rozšíriť. Takisto uviedol, že pohreby musia začať čoskoro z hygienických ako i náboženských dôvodov.

Záchranné operácie si vyžiadali nasadenie ťažkých mechanizmov na vyprostenie tých, čo prežili v sutinách zrútených budov, vrátane 8-poschodového hotela v Palu, z ruín ktorého bolo počuť hlasy. V nedeľu vyslobodili živého človeka z trosiek hotela Roa-Roa. Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých osadách v strednej časti indonézskeho ostrova Sulawesi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia #cunami