Prví zo zadržaných z organizácie Revolúcia Chemnitz sú už vo vyšetrovacej väzbe

Zadržaní členovia nemeckej ultrapravicovej teroristickej organizácie Revolúcia Chemnitz sa chystali zrejme v štátny sviatok spolkovej republiky - Deň nemeckej jednoty - 3. októbra vyslať signál v podobe ozbrojenej akcie namierenej proti migrantom a politickým odporcom. Ich deklarovaným "revolučným" cieľom bolo odstránenie demokratického právneho štátu, medzi potenciálne obete patrili údajne aj novinári.

01.10.2018 18:55
debata (11)

Zadržaní členovia nemeckej ultrapravicovej teroristickej organizácie Revolúcia Chemnitz sa chystali zrejme v štátny sviatok spolkovej republiky – Deň nemeckej jednoty – 3. októbra vyslať signál v podobe ozbrojenej akcie namierenej proti migrantom a politickým odporcom. Ich deklarovaným „revolučným“ cieľom bolo odstránenie demokratického právneho štátu, medzi potenciálne obete patrili údajne aj novinári.

Vyplýva to z doteraz zverejnených informácií nemeckých elektronických a internetových médií, ako aj tlačovej agentúry DPA.

Na dvoch zo šestice zadržanej v pondelok – Toma W. (30) a Christiana K. (31) – uvalil príslušný sudca už vyšetrovaciu väzbu, o ďalších dvoch ešte rozhoduje a o osude zvyšných dvoch by mal rozhodnúť v utorok.

Všetci šiesti zadržaní sú nemeckí občania vo veku 27–31 rokov, ktorí sú dôvodne podozriví zo založenia extrémistickej skupiny nazvanej Revolúcia Chemnitz. Ich kolegu zadržali nemecké úrady už skôr, v priebehu septembra.

Pri domových prehliadkach, ktoré sa realizovali v rôznych lokalitách Nemecka, sa našli nielen obušky, ale aj strelné zbrane. Členovia skupiny sa údajne však usilovali získať aj zbrane poloautomatické.

Na bezpečnostnej akcii zameranej na rozbitie skupiny sa v nemeckých spolkových krajinách Sasko a Bavorsko podieľalo približne 100 príslušníkov polície.

Súčasťou vyšetrovania podozrivých bolo monitorovanie ich telefonických hovorov i četovania.

Po násilnom trestnom čine, ku ktorému došlo počas augustových víkendových mestských slávností v Chemnitzi, sa v meste opakovane konali demonštrácie. Počas výtržností bolo zaznamenané aj násilie voči cudzincom, ktorého sa dopúšťali pravicoví extrémisti. Na zhromaždeniach proti migračnej politike nemeckej vlády sa zúčastnili pravicoví radikáli z celej krajiny.

Nemecká spolková ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová označila zákrok proti pravicovým teroristom v Sasku za dôkaz, že hrozba z pravej strany skutočne jestvuje. „Pravicový teror predstavuje reálne a veľké nebezpečenstvo, ktoré berieme veľmi vážne,“ napísala v pondelok na jednej zo sociálnych sietí.

Saský krajinský minister vnútra Roland Wöller vyjadril radosť z úspešnej akcie saskej polície v spolupráci so Spolkovou prokuratúrou, vďaka ktorej sa podaril rozhodný úder pravicovému extrémizmu a terorizmu. „Zadržania a domové prehliadky sú jasným signálom, že takéto pravicovo-teroristické štruktúry dokážeme včas identifikovať a rozbiť,“ vyhlásil.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zadržanie #Chemnitz