Poľská vláda chystá ďalšiu kontroverznú reformu v oblasti justície

Poľská vláda chystá ďalšiu kontroverznú reformu v oblasti justície. Nové úpravy zamýšľané ministerstvom spravodlivosti by obmedzili profesijné tajomstvo. Prokurátorom by to uľahčilo získavanie dôverných informácií od advokátov, novinárov, lekárov alebo daňových poradcov, napísal v pondelok na svojom webe denník Gazeta prawna.

01.10.2018 19:14
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski.
debata (3)

Podľa zistení denníka sa zdá, že orgány činné v trestnom konaní už nebudú musieť pri vyšetrovaní žiadať súd o zbavenie povinnosti dodržiavania mlčanlivosti konkrétnych činiteľov. Vyšetrovatelia by sami mohli rozhodnúť o zrušení tejto povinnosti, ak dospejú k záveru, že bez toho nie sú s schopní získať platné dôkazy.

Rad právnych a profesijných združení sa už ozval s veľmi negatívnymi reakciami. Poukazujú na to, že ochrana vyplývajúca z rešpektovania služobného tajomstva je zaručená okrem iného právom na spravodlivý proces a právom na súkromie, ktoré sú chránené nielen podľa poľskej ústavy, ale aj na základe medzinárodných právnych noriem.

„Takýto krok by občanov, ktorí sú účastníkmi súdneho konania, zbavil práva na spravodlivý proces,“ zdôraznilo združenie advokátov, ktoré má okolo 50-tisíc členov.

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa po víťazstve vo voľbách pustila do kontroverznej justičnej reformy, vrátane zníženia dôchodkového veku sudcov najvyššieho súdu. Podľa kritikov tieto zmeny podkopávajú slobodu a demokraciu v Poľsku a slúžia predovšetkým na posilnenie moci PiS.

Európska komisia kvôli novému zákonu o najvyššom súde už minulý týždeň Varšavu žalovala na úniovom súde. Tento postup vlády podľa Bruselu porušuje zásadu nezávislosti súdnictva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #justícia #reforma súdnictva