Nemecko chce prilákať kvalifikovaných ľudí

Nemecko vie, že kvalifikovaných ľudí z cudziny potrebuje a bude potrebovať. A nielen z krajín EÚ. Nemecká vláda po dlhých mesiacoch diskusií o reforme prisťahovaleckej politiky napokon rozhodla, že odborníkom z rôznych kútov sveta za istých podmienok Nemecko otvorí dvere.

02.10.2018 07:48 , aktualizované: 17:34
nahlesová Foto: ,
Predsedníčka nemeckej koaličnej SPD Andrea Nahlesová.
debata (6)

Nemecko bude mať pre cudzincov z krajín mimo EÚ podobné pravidlá ako Kanada. Umožní im pol roka si v Nemecku hľadať prácu. Musia však mať odborné vzdelanie a vedieť nemčinu. Na tomto pragmatickom, hoci politicky riskantnom opatrení s cieľom obsadiť množstvo voľných pracovných miest a stabilizovať dôchodkový systém sa dohodla vládna koalícia po mesiacoch diskusií. Ku kompromisu napokon dospela v noci na včera po rokovaní kancelárky Angely Merkelovej (CDU) so šéfom bavorskej CSU Horstom Seehoferom a šéfkou sociálnych demokratov (SPD) Andreou Nahlesovou.

Pri koaličných diskusiách o reforme prisťahovaleckej politiky CSU žiadalo najmä jej sprísnenie, pričom Seehofer hrozil aj odchodom z vlády. Jadrom dohodnutých ohlásených nových opatrení sa však napokon stala snaha Nemecka prilákať kvalifikovanú pracovnú silu, aj keď s istými obmedzeniami v prístupe k sociálnemu systému. Odborníci a kvalifikovaní remeselníci, ktorí prídu do Nemecka, sa počas doby, kým si budú hľadať prácu, musia sami postarať o svoje živobytie. Podľa Seehofera týmto ľuďom nebude umožnené „prisťahovalectvo do sociálneho systému“.

O udelení príslušných víz budú na základe finančných zdrojov záujemcu rozhodovať nemecké ambasády v jednotlivých krajinách. Podľa Deutsche Welle nové pravidlá vychádzajú z kanadského modelu. Podobné opatrenia teraz platia pre vysokoškolsky vzdelaných cudzincov. Po novom by sa malo urýchliť aj uznávanie zahraničných kvalifikácií a podporiť sa má tiež výučba nemčiny pre záujemcov ešte pred ich príchodom do krajiny. Nemecko chce prilákať odborníkov najmä z EÚ, ale je si vedomé, že to ekonomike nebude stačiť. Po novom nemecké firmy už nemajú mať povinnosť uprednostňovať pri obsadzovaní pracovných miest domácich a ľudí z EÚ pred cudzincami z krajín mimo EÚ.

Z utečencov zamestnanci?

Nové opatrenia sa majú zaviesť aj pre dobre integrovaných žiadateľov o azyl, ktorí pracujú, naučili sa nemčinu, ale pre odmietnutie ich žiadosti im hrozí deportácia. Títo ľudia majú ľahšie získať povolenie na pobyt. Presné kritériá na získanie „spoľahlivého statusu“ sa však majú stanoviť neskôr.

„Spoľahlivý status, ako to ja chápem, znamená, že tu môžu pracovať a nemusia sa obávať návratu,“ vysvetľoval včera minister práce Hubertus Heil za SPD. Minister vnútra a šéf CSU Horst Seehofer, ktorý žiadal sprísnenie migračnej politiky, však upozornil, že táto možnosť nebude poskytnutá ľuďom z tzv. bezpečných krajín pôvodu. Minister hospodárstva Peter Altmaier z CDU je zas presvedčený, že nové pravidlá umožnia udržateľný rast nemeckej ekonomiky. „Vďaka tejto dohode umožníme, aby hospodársky vzostup pokračoval bez náhleho konca,“ povedal Altmaier s tým, že to môže posilniť nemeckú konkurencieschop­nosť najmä v čase, keď iné krajiny ohlasujú prísnejšie imigračné zákony. Ohlásené opatrenia podľa neho môžu prispieť k rastu HDP niekoľkými desatinami percenta, čo je podľa neho dosť.

Koaličný kompromis zatiaľ nezahŕňa možnosť, že by sa utečencom zmenil status žiadateľov o azyl na bežných zahraničných pracovníkov, ak si nájdu prácu a naučia sa po nemecky. Túto možnosť presadzovala SPD, proti čomu bola najmä CSU. Zástupcovia troch koaličných strán sa napokon dohodli na dočasnom zachovaní „princípu oddelenia azylu a ekonomickej migrácie“.

Chýbajú ľudia

Nemecko zaznamenalo rekordne vysokú zamestnanosť a zamestnávatelia upozorňujú na potrebu obsadiť viac ako milión pracovných miest. Predpokladá sa, že pre starnutie obyvateľstva a nízku pôrodnosť bude v nasledujúcich dekádach kľúčové zamestnať viac migrantov. Nové opatrenia vládna koalícia zavádza najmä z ekonomických dôvodov, a to aj napriek popularite xenofóbnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá bojuje proti imigrácii a predpokladá sa, že bude bodovať aj v blížiacich sa krajinských voľbách v Bavorsku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #imigranti #imigračná reforma #dieslové autá