Francúzsky minister vnútra ponúkol svoju demisiu, Macron ju neprijal

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb dnes ponúkol prezidentovi svoju demisiu, Emmanuel Macron ju však neprijal. Uviedol to Elyzejský palác, ktorý tak potvrdil skoršie informácie denníka Le Figaro. Collomb, ktorý bol do minulého roka starostom Lyonu, pred časom uviedol, že sa chystá do čela radnice východofrancúzskeho mesta opäť kandidovať.

02.10.2018 08:31
macron, Collomb Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a minister vnútra Gérard Collomb.
debata (7)

"Tvárou v tvár útokom, ktorým minister čelí od okamihu, keď potvrdil, že chce byť – až na to príde doba – kandidátom na starostu Lyonu, mu prezident republiky znovu vyjadril svoju dôveru a požiadal ho, aby sa naďalej plne venoval svojej misii – boji za bezpečnosť Francúzov, "uviedol Elyzejský palác.

Gérard Collomb, ktorý bol lyonským starostom v rokoch 2001 až 2017, v polovici septembra oznámil, že v budúcom roku plánuje vládu opustiť, aby sa mohol v roku 2020 uchádzať o priazeň občanov tohto východofrancúzskeho mesta v komunálnych voľbách. Od tej doby ho opoziční politici niekoľkokrát vyzvali, aby podal demisiu okamžite.

Podľa zdroja agentúry AFP ale prezident Emmanuel Macron ani premiér Édouard Philippe ani na okamih neuvažovali o tom, že by mal Collomb zo svojej funkcie ministra vnútra odísť ihneď. Len nedávno totiž francúzsku vládu opustili dvaja jej populárny členovia, minister životného prostredia Nicolas Hulot a ministerka športu Laura Flesselová.

Collomb je považovaný za jedného z najbližších Macronových spolupracovníkov a bol tiež jedným z prvých vplyvných politikov, ktorí ho začali v úsilí o zisk prezidentskej funkcie podporovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Francúzsko #Emmanuel Macron #Gérard Collomb