Poľský súd priznal miliónové odškodnenie obeti sexuálneho zneužívania duchovným

Odvolací súd v poľskej Poznani dnes potvrdil rozsudok, ktorým súd prvej inštancie nariadil rádu Spoločnosť Krista zaplatiť odškodné milión zlotých a mesačne vyplácať doživotný dôchodok 800 zlotých žene, ktorú ako trinásťročné dievča uniesol a znásilňoval duchovný tohto rádu katolíckej cirkvi. Informoval o tom dnes denník Gazeta Wyborcza.

02.10.2018 22:57
debata (4)

Kňaz vyučujúci náboženstvo, ktorý bol identifikovaný ako 42-ročný Roman B., pred jedenástimi rokmi vtedy neplnoleté dievča odviezol od rodičov a niekoľko mesiacov ju znásilňoval. Previnilec bol zatknutý v roku 2008 a následne odsúdený za sexuálne zneužívanie maloletého na štyri roky väzenia. Vlani ho Spoločnosť Krista zo svojich radov vylúčila.

Uvedený cirkevný poriadok podľa denníka Gazeta Wyborcza ponúkol obeti – teraz už 24 ročnej žene, ktorej advokát prezradil len jej meno Katarzyna – finančnú pomoc. Jej prijatím by sa ale zriekla ďalších nárokov. Namiesto toho sa poškodená rozhodla domôcť sa odškodnenia na súde.

Podľa agentúry AP právnici Spoločnosti Krista naznačili, že zvažujú dovolanie proti verdiktu na najvyššom súde. O mimoriadnom opravnom prostriedku ale premýšľa aj obhajoba, ktorá by sa chcela domáhať vyššieho odškodnenia.

Pred šiestimi rokmi arcibiskup Józef Michalik, ktorý vtedy stál na čele poľských katolíckych biskupov, vyhlásil, že cirkev nemieni žiadne odškodnenie vyplácať. Kompenzáciu majú podľa neho obete požadovať od vinníkov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #sexuálne zneužívanie detí