Trump: Milujem saudského kráľa, ale bez podpory USA by nevydržal

Milujem saudského kráľa, ale povedal som mu, že bez vojenskej podpory USA by možno nevydržal pri moci ani dva týždne. Takto "nediplomaticky" sa podľa agentúry Reuters vyjadril americký prezident Donald Trump na zraze svojich stúpencov v Southavene v štáte Mississippi.

03.10.2018 14:27
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (34)

„Chránime Saudskú Arábiu. Povedali by ste, že sú bohatí?“ povedal Trump davu svojich stúpencov.

„Milujem kráľa, kráľa Salmána. Povedal som mu ale: kráľ, chránime vás, možno by ste tu bez nás za dva týždne nebol. Musíte platiť za armádu, musíte platiť,“ pokračoval americký prezident bez bližších podrobností o tom, kedy údajný rozhovor s kráľom Saudskej Arábie viedol.

Saudská Arábia je napriek tvrdým slovám amerického prezidenta spojencom USA a je vnímaná ako protiváha k iránskym ambíciám na Blízkom východe, pripomína agentúra Reuters. Dokazuje to aj skutočnosť, že prvou destináciou Trumpovej prvej medzinárodnej cesty v úrade prezidenta bol Rijád.

Spomínali ropu

V sobotu Trump zavolal saudskému kráľovi a hovoril s ním o zaistení zásob ropy potrebných k stabilite svetového trhu s ropou a globálnom ekonomickom raste, uviedla agentúra SPA.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a de facto lídrom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Trump minulý týždeň počas svojho vystúpenia na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku obvinil ropný kartel, že „oškubává“ zvyšok sveta, a vyzval ho, aby prestal zvyšovať ceny ropy. „Bránime mnoho z týchto štátov za nič, potom nás využívajú a zvyšujú cenu ropy. To nie je dobré. Chceme, aby (ďalšie štáty) prestali zvyšovať cenu ropy, chceme, aby ju začali znižovať,“ uviedol vtedy Trump.

Trumpova aktuálna poznámka na adresu Saudskej Arábie nie je prvá svojho druhu. Šéf Bieleho domu v minulosti podobne vyzval ďalších spojencov USA (napríklad Japonsko, Južnú Kóreu a Nemecko), aby sa viac finančne podieľali na svojej bezpečnosti.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #OPEC #Donald Trump