Merkelová navštívila pamätník Jad va-šem v Jeruzaleme

Nemecko je zaviazané odmietať antisemitizmus, nenávisť a násilie, uviedla vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy pamätníka holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme.

04.10.2018 11:11
Jad va-šem, merkelová Foto: ,
Nemecko je zaviazané odmietať antisemitizmus, nenávisť a násilie, uviedla vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy pamätníka holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme.
debata (1)

„Pred takmer 80 rokmi, počas noci pogromov 9. novembra, židovský národ v Nemecku čelil nenávisti a násiliu neočakávaného rozsahu,“ povedala Merkelová podľa agentúry DPA.

Čo však nasledovalo potom, boli podľa nej bezprecedentné zločiny holokaustu. „Z toho vyplýva trvalá zodpovednosť Nemecka pripomínať si tieto zločiny a postaviť sa proti antisemitizmu, xenofóbii, nenávisti a násiliu,“ dodala nemecká kancelárka, ktorá tieto slová napísala aj do knihy návštev pamätníka Jad va-šem.

Merkelovej vo štvrtok udelili aj čestný doktorát na univerzite v Haife. Univerzita tento krok odôvodnila spôsobom vládnutia kancelárky, ktorý je založený na princípoch rovnosti, slobody a ľudských práv. Merkelová je príkladom pre ženy na celom svete, odznelo na slávnostnej ceremónii udeľovania v Izraelskom múzeu.

Návšteva Merkelovej v Izraeli sa koná v čase hlbokých rozporov medzi Berlínom a Tel Avivom ohľadom Iránu a Palestínčanov. Krátko pred Merkelovej príchodom deti z beduínskej dediny Chán al-Ahmar v Predjordánsku vyšli do ulíc s transparentmi Merkelovej a heslami žiadajúcimi kancelárku, aby prinútila Izrael zastaviť prebiehajúcu likvidáciu ich obce. Židovský štát tvrdí, že dedina bola postavená nelegálne a je príliš blízko diaľnice.

EÚ sa tiež aj napriek opätovnému zavedeniu amerických sankcií voči Teheránu usiluje zachrániť jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015. Netanjahu proti týmto snahám ostro protestuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Jad va-šem