Maďarsko v reakcii na krok Ukrajiny vyhostí ukrajinského konzula

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyhostí z Maďarska ukrajinského konzula v reakcii na to, že Kyjev vo štvrtok vyhlásil maďarského konzula sídliaceho v meste Berehovo v Zakarpatskej oblasti za nežiaducu osobu.

04.10.2018 11:37 , aktualizované: 13:28
debata (23)

Podľa agentúry MTI to v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii vo štvrtok oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

V nóte odovzdanej maďarskému veľvyslancovi Ernőovi Keskenyovi v Kyjeve ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že maďarský diplomat v Berehove vykonával činnosť nezlučiteľnú so svojou funkciou, a preto podľa Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch z roku 1963 musí opustiť Ukrajinu, píše sa vo vyhlásení rezortu.

Príčinou nového vyostrenia vzťahov medzi Kyjevom a Budapešťou sa stal videozáznam nasnímaný na maďarskom konzuláte v Berehove, ktorý zachytáva, ako tamojší konzul miestnym obyvateľom maďarskej národnosti slávnostne odovzdáva maďarské pasy.

Ukrajina vyhostila maďarského konzula, rozdával maďarské pasy

Ukrajinské úrady vyhostili z krajiny maďarského konzula, ktorý v Zakarpatskej oblasti rozdával ukrajinským Maďarom maďarské pasy. Na odchod z krajiny má 72 hodín, oznámilo to vo štvrtok vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Konzul maďarské pasy vydával v meste Berehove (Beregszász), ktoré Maďari zo Zakarpatskej oblasti považujú za svoje centrum. V regióne žije zhruba 150-tisíc Maďarov. Ich predáci si tam sťažujú na jazykovú a kultúrnu diskrimináciu zo strany ukrajinských úradov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vo štvrtok vo vyhlásení uviedlo, že „dúfa, že sa maďarská strana v budúcnosti zdrží nepriateľských krokov voči Ukrajine a že jej zástupcovia nebudú porušovať ukrajinskú legislatívu“.

Maďarsko už v roku 2011 umožnilo svojim krajanom v cudzine získať občianstvo bez toho, aby mali v krajine trvalý pobyt. Podľa maďarskej diplomacie je táto prax v súlade s maďarskými zákonmi a normami medzinárodného práva. Ukrajinské zákony ale dvojité občianstvo nepripúšťajú.

Maďarsko už skôr varovalo, že ak Kyjev berehovského konzula vyhostí, odpovie Budapešť vypovedaním ukrajinského konzula v Maďarsku.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #diplomati #Ukrajina