Lajčák v Kyjeve potvrdil podporu SR reformám na Ukrajine

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo štvrtok v Kyjeve potvrdil plnú podporu Slovenska suverenite, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. "Máme záujem na tom, aby Ukrajina bola mierová a prosperujúca krajina," povedal na tlačovej konferencii po bilaterálnom rokovaní so svojím ukrajinským rezortným partnerom Pavlom Klimkinom.

04.10.2018 14:23
Lajčák, Pellegrini, politika, Hodnotiaca, Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.
debata (32)

Ministri venovali veľkú časť rozhovoru budúcoročnému predsedníctvu Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), počas ktorého chce SR podporovať reformy na Ukrajine. Lajčák okrem toho pozitívne zhodnotil narastajúcu obchodnú výmenu medzi oboma krajinami. S Klimkinom sa však podľa neho zhodli aj na potrebe odstrániť niektoré existujúce prekážky, napríklad pri transporte surovín do železiarní US Steel Košice. Čakacie doby na hraniciach sú podľa nich neúnosné a bránia rozvoju obchodných vzťahov.

Ministri sa venovali aj riešeniu pretrvávajúceho konfliktu na východe Ukrajiny. „Jednou z priorít Slovenska v rámci predsedníctva bude pomôcť obyčajným ľuďom, ktorých život je negatívne ovplyvnený prebiehajúcim konfliktom,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Po prevzatí predsedníctva v OBSE Slovenskom v januári 2019 sa Lajčák chystá opäť navštíviť Ukrajinu, aby sa s jej politickými predstaviteľmi dohodol na konkrétnych krokoch.

Klimkin potvrdil, že so svojím slovenským rezortným kolegom hovoril aj o možnom posilnení špeciálnej monitorovacej misie OBSE na východe Ukrajiny. Ukrajinský minister očakáva aktívne pôsobenie medzinárodných pozorovateľov, aby ľudia mali o dianí reálny obraz. Pôsobenie Ruska v oblasti podľa neho škodí hospodárstvu aj cestovnému ruchu.

Slovenský minister má v rámci dvojdňovej návštevy na Ukrajine (4.5. októbra) absolvovať vo štvrtok aj prijatie u prezidenta Petra Porošenka a odovzdať dvom miestnym mimovládnym organizáciám certifikáty o humanitárnej pomoci v celkovej sume takmer 65.000 eur. V piatok má navštíviť mesto Charkov na východe Ukrajiny, kde sa stretne s predstaviteľmi regionálnej a miestnej samosprávy.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Miroslav Lajčák #Ukrajina #Pavlo Klimkin