Putin má na návšteve Indie spečatiť miliardový zbrojný kontrakt

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok začal dvojdňovú návštevu Indie, ktorej vrcholom má byť finalizácia zmluvy o dodávke ruských systémov protivzdušnej obrany S-400. Kontrakt o predaji tejto výzbroje v hodnote piatich miliárd dolárov má byť podpísaná v piatok za prítomnosti Putina a jeho hostiteľa premiéra Narendra Módího.

04.10.2018 17:43
india, rusko, lietadlo, putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin prišiel do Indie.
debata (54)

Obaja politici majú ešte vo štvrtok spolu hovoriť a tiež večerať. Hlavný bod Putinovej cesty do Dillí, ktorým je práve definitívne uzavretie spomínaného zbrojného kontraktu, je však naplánovaný až na piatok. Návšteva sa potom skončí v ten istý deň večer.

Dillí a Moskva udržiavajú blízke vzťahy už od čias studenej vojny, kedy Spojené štáty boli naklonené Pakistanu, ktorý je hlavným regionálnym rivalom Indie. Obrana je tiež základným kameňom diplomatických vzťahov Ruska a Indie.

Obchod s ruskými systémami S-400 ale môže Indii spôsobiť vážny problém pre sankcie, ktorými USA hrozia v prípade nákupu ruských zbraní. Americký Kongres totiž vlani schválil zákon, ktorý má Rusko potrestať za agresívne správanie voči Ukrajine a za zasahovanie do amerických prezidentských volieb. Tento normatívny akt hrozí zavedením ekonomických sankcií proti každému, vrátane štátov, ktoré uzavrú zbrojný kontrakt s ruskými firmami.

India dúfa, že sa jej podarí dostať od Spojených štátov výnimku. Doteraz však Dillí z Washingtonu počulo v tejto súvislosti len varovanie. „Vyzývame všetkých našich spojencov a partnerov, aby upustili od transakcií s Ruskom, na ktoré sa vzťahujú sankcie,“ povedal v stredu hovorca amerického ministerstva zahraničia na otázku indickej agentúry PTI.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #India #výzbroj #protiruské sankcie #protivzdušná obrana