Stovky ľudí zadržali na proteste proti Kavanaughovi

Dovedna 302 ľudí bolo zatknutých vo štvrtok počas nepovoleného protestu pred budovou amerického Senátu vo Washingtone, kde prišli demonštrovať proti nominácii právnika Bretta Kavanaugha na post sudcu Najvyššieho súdu Spojených štátov. Informovala o tom miestna polícia, ktorú citovala agentúra AP.

05.10.2018 06:45 , aktualizované: 16:19
USA Kavanaugh protest sudca Washington Foto: ,
Tisíce demonštrantov - prevažne žien - pochodovali vo štvrtok cez Washington. Protestný pochod začali pred budovou tamojšieho odvolacieho súdu, ktorému Kavanaugh v súčasnosti predsedá. Zavŕšili ho zhromaždením pred budovou Najvyššieho súdu, ktorý sa nachádza naprieč ulicou od Kapitolu.
debata (18)

Medzi zadržanými bola zjavne – podľa videozáznamov, ktoré sa medzičasom objavili na sociálnych sieťach – i americká herečka a komička Amy Schumerová či modelka Emily Ratajkowská. K väčšine zadržaní došlo v átriu budovy Senátu, kde si podľa AP demonštranti na protest posadali na zem a hlasno pokrikovali.

Tisíce demonštrantov – prevažne žien – pochodovali vo štvrtok cez Washington. Protestný pochod začali pred budovou tamojšieho odvolacieho súdu, ktorému Kavanaugh v súčasnosti predsedá. Zavŕšili ho zhromaždením pred budovou Najvyššieho súdu, ktorý sa nachádza naprieč ulicou od Kapitolu, informovala stanica BBC.

K demonštrácii došlo počas toho, ako senátori skúmali správu Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý v uplynulých dňoch vyšetroval tvrdenia o údajných sexuálnych útokoch, ktorých sa mal Kavanaugh v minulosti dopustiť.

Odobrí Senát jeho nomináciu?

O nominácii Kavanaugha na post sudcu Najvyššieho súdu Spojených štátov by mal hlasovať Senát už v sobotu. Agentúra DPA informovala, že Kavanaughovi medzičasom vyjadrili podporu dvaja dôležití republikánski senátori, ktorí prejavili spokojnosť so správou FBI. Je tak podľa nej pravdepodobnejšie, že plénum Senátu jeho nomináciu cez víkend odobrí.

Justičný výbor Senátu odsúhlasil uplynulý piatok nomináciu Kavanaugha, avšak pod podmienkou, že tvrdenia o údajných sexuálnych útokoch, ktorých sa mal tento kandidát v minulosti dopustiť, dodatočne preverí FBI. Americký prezident Donald Trump následne uviedol, že chce, aby FBI vykonal rýchle a dôkladné vyšetrovanie, ale taktiež konštatoval, že aj naďalej stojí za Kavanaughom.

Samotný Kavanaugh dôrazne odmieta tvrdenia, že v minulosti sexuálne napadol dve ženy. Pred spomínaným výborom však vypovedala minulý týždeň profesorka Christine Blaseyová-Fordová z Kalifornie, ktorá tvrdí, že v súčasnosti 53-ročný Kavanaugh ju sexuálne napadol na večierku v období, keď obaja študovali na strednej škole. Iná žena, Deborah Ramirezová, zase hovorí, že sa pred ňou obnažoval na večierku na internáte počas štúdia na vysokej škole.

Kavanaugh je známy svojimi konzervatívnymi postojmi. Jeho vymenovanie už pred zverejnením obvinení odmietli opoziční demokrati, ktorí sa obávajú, že na Najvyššom súde Spojených štátov sa tým na desaťročia upevní konzervatívna väčšina.

FBI vypočula kvôli Kavanaughovi desať ľudí

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vypočul počas vyšetrovania kandidáta Bieleho domu na sudcu najvyššieho súdu Bretta Kavanaugha desať ľudí. Uviedol to v noci na piatok predseda právneho výboru amerického Senátu Chuck Grassley. Senátori budú o Kavanaughovi prvýkrát hlasovať so znalosťou výsledkov zvláštneho vyšetrovania FBI, ktoré na ich žiadosť nariadil prezident Donald Trump. Kavanaugh, ktorého tri ženy obvinili zo sexuálnych prečinov z čias štúdií, v komentári v denníku The Wall Street Journal (WSJ) uisťuje, že bude dobrým sudcom, hoci pripustil, že pri vypočutí v právnom výbore Senátu minulý týždeň bol príliš emotívny, čo sa mu vytýka.

FBI vypočul najmä priateľov či bývalých spolužiakov Kavanaugha a očividne jednu z troch žien, ktoré obvinenia vzniesli. Podľa médií tou ženou bola Deborah Ramirezová, ktorá tvrdí, že sa pred ňou obnažoval na večierku v čase, keď obaja študovali na univerzite v Yale.

Ramirezová si pôvodne nebola istá, či to bol Kavanaugh, lebo bola opitá a z večierku mala výpadky pamäte. Niekoľko dní si preto spomienky triedila a tiež hovorila so spolužiakmi, aby jej pomohli si udalosti pripomenúť. V prípade obvinenia vzneseného Ramirezovou FBI vypočul dvoch z troch svedkov, ktorých žena označila. Tretí svedok odmietol spolupracovať. Vypovedali tiež Ramirezovej kamaráti z univerzity.

Ako prvá s obvinením prišla Christine Blaseyová Fordová, ktorá o svojej skúsenosti vypovedala v právnom výbore Senátu. Právny zástupca Fordovej sa teraz sťažoval, že si FBI Fordovú nepozval. Stanica Fox News ale uviedla, že FBI hovoril s Kavanaughovým kamarátom zo štúdií Markom Judgeom, jeho spolužiakom Patrickom J. Smythom a spolužiačkou Fordovej Leland Keyserovou. O všetkých troch Fordová uviedla, že boli prítomní na večierku, kde ju Kavanaugh napadol. Nikto z nich ale verziu Fordovej nepotvrdil.

Vypočutá nebola ani Julia Swetnická, podľa ktorej sa Kavanaugh zúčastnil hromadného znásilnenia. Swetnická má ale kontroverznú minulosť a už skôr vzniesla niekoľko falošných sexuálnych obvinení.

Republikán Grassley zopakoval, že FBI nenašla nič, čo by tvrdenie žien potvrdzovalo. Demokrati v právnom výbore Senátu naopak odmietli už predchádzajúce Grassleyho tvrdenie, že vyšetrovanie FBI nezistilo „ani stopu pochybenia“ zo strany Kavanaugha.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #Washington #Brett Kavanaugh