Washington Post venoval prázdny stĺpček nezvestnému novinárovi

Americký denník The Washington Post (WP) v piatok venoval prázdny stĺpček svojmu nezvestnému prispievateľovi Džamalovi Chášakdžímu. Novinár zo Saudskej Arábie nebol videný od utorka, keď v Istanbule navštívil konzulát Saudskej Arábie. Kým Ankara a kritici tvrdia, že novinár, ktorý sa netají kritikou vedenia Saudskej Arábie, je pravdepodobne zadržiavaný v budove konzulátu, Rijád trvá na tom, že novinár konzulát opustil.

05.10.2018 14:22
Džamal Chášakdží, tawakkol karmanková Foto: ,
Laureátka Nobelovej ceny za mier z roku 2011 Tawakkol Karmanová sa prihovára novinárom na zhromaždení za prepustenie novinára Džamala Chášakdžího pred saudskoarabským konzulátom v Istanbule.
debata (3)

The Washington Post zverejnil prázdny stĺpček s fotografiou telefonujúceho Chášakdžího a titulkom „Chýbajúci hlas“. Americký denník uviedol, že je situáciou znepokojený a vyzval saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, aby „prijal konštruktívnu kritiku od patriotov ako je Chášakdží“. Pred konzulátom Saudskej Arábie sa medzitým zhromaždilo niekoľko novinárových podporovateľov.

Chášakdží prišiel na konzulát v utorok na poludnie a odvtedy ho nikto nevidel. Chcel si vybaviť doklady, ktoré mali dosvedčiť jeho rozvod, pretože sa chcel znovu oženiť. Jeho turecká snúbenica na neho márne čakala do polnoci pred konzulátom a znovu tam prišla v stredu. Saudská Arábia trvá na tom, že muž nebol zadržaný a že z budovy odišiel. Turecko v stredu oznámilo, že je nezvestný a že podľa jeho informácií je stále v budove konzulátu.

Chášakdží od vlaňajška žil v USA z obavy pred zatknutím, ktoré stretlo iných saudskoarabských intelektuálov a novinárov. Vo svojich komentároch kritizoval aj korunného princa Muhammada bin Salmána za to, že síce propaguje reformy, ale nepripúšťa žiadnu diskusiu o nich. Predmetom jeho kritiky bola tiež účasť Saudskej Arábie v bojoch v Jemene či politika Rijádu voči Kataru.

Chášakdží sa narodil v Medine, v mladosti inklinoval k radikálnemu islamu, ale neskôr sa stal liberálom. Novinársku kariéru začal v 80. rokoch ako spolupracovník denníku Saudi Gazette, Ukáz a Aš-šark al-Avsat. V Afganistane a Sudáne niekoľkokrát vydal rozhovor s bývalým vodcom teroristickej siete al-Kájda Usámom bin Ládinom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #The Washington Post #Saudská Arábia