Brutálna vražda novinárky otriasla Bulharskom i Európou

Bulharsko je po Malte a Slovensku treťou krajinou Európskej únie, kde v priebehu jediného roka prišli novinári násilne o život. To, či smrť Viktorie Marinovovej (30) tiež súvisí s jej novinárskou činnosťou, ako to bolo v prípade Daphne Caruanovej-Galiziovej a Jána Kuciaka, ešte nie je jasné.

08.10.2018 10:00 , aktualizované: 18:52
marinová Foto: ,
Pietne zhromaždenie v Sofii za zabitú novinárku Viktoriu Marinovovú.
debata (174)

Brusel však vyzval Sofiu na rýchle a dôkladné vyšetrenie brutálnej vraždy. Európska komisia podľa jej hovorcu očakáva nielen usvedčenie páchateľa, ale aj jednoznačné určenie motívu vraždy reportérky regionálnej televízie TVN v severobulhar­skom Ruse.

„Opäť padla odvážna novinárka v boji za pravdu a proti korupcii,“ reagoval na sociálnej sieti podpredseda Európskej komisie Frans Timmerman. „Bulharské úrady musia okamžite postaviť zodpovedných pred súd,“ dodal.

Zločin sa stal za bieleho dňa. Obnažené telo novinárky, rozvedenej matky sedemročného dievčatka, sa našlo v sobotu popoludní v Ruse ukryté v kríkoch na odľahlom mieste zanedbaného parku pri nábreží Dunaja. Ešte o pol dvanástej sedela s priateľmi v kaviarni. O tri hodiny neskôr náhodný okoloidúci objavil zakrvavenú mŕtvolu v parku, kam si Marinovová išla zabehať v rámci prípravy na účasť na maratóne. Z miesta činu zmizli novinárkin mobilný telefón, kľúče od jej auta, okuliare, ako aj časť oblečenia. Ženina hlava bola do takej miery znetvorená údermi, že jej totožnosť sa podarilo zistiť až neskoro večer.

Európska federácia novinárov pripomenula, že... Foto: Reuters, HANDOUT
NEARCHIVOVAT! Bulharsko vražda novinárka Viktoria Marinova Ruse Európska federácia novinárov pripomenula, že posledný článok Viktorie Marinovej sa venoval problému štátnej korupcie.

Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia. Páchateľ ešte predtým svoju obeť znásilnil.

Podľa bulharského ministra vnútra Mladena Marinova, ktorý prišiel do Ruse v pondelok, aby dohliadal na vyšetrovanie, sa zatiaľ nenašli žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali spojitosť vraždy s novinárkinou prácou.

O bezpečnosť sa obávali

Nemenovaný novinár z TVN Ruse, kde zavraždená pracovala nielen ako moderátorka, ale aj ako šéfka administratívneho úseku, uviedol, že novinári z televízie síce nedostávali žiadne vyhrážky, ale niektorí z nich sa obávali o svoju bezpečnosť.

Marinovová v televízii TVN Ruse moderovala politickú talkshow Detektor. Presne týždeň pred smrťou pozvala do štúdia na rozhovor dvoch známych investigatívnych novinárov – Bulhara Dimitara Stojanova z portálu Bivol.bg a Rumuna Attilu Bira. Obaja sa venujú podozreniam o zneužívaní eurofondov, do ktorého sú údajne zapletení miestni podnikatelia a politici. Oboch novinárov nedávno v Bulharsku zadržali, keď spoločne vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ.

Spoluzakladateľ portálu Bivol.bg Asen Jordanov sa pre západné médiá vyjadril, že má dôveryhodné informácie, že novinárom z redakcie jeho portálu kvôli ich pátraniu hrozí nebezpečenstvo. „Smrť Viktorie, brutálny spôsob, akým bola zavraždená, bola popravou spáchanou na výstrahu,“ uviedol Jordanov.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok vyzvala bulharské úrady, aby kolegom Marinovovej poskytli policajnú ochranu. „Požadujeme policajnú ochranu pre novinárov TVN, ktorí pracovali s Viktoriou Marinovovou na rovnakej citlivej téme, až do ukončenia vyšetrovania,“ uviedol generálny tajomník RSF Christophe Deloire. Upozornil, že organizácia Reportéri bez hraníc nalieha na bulharské úrady, aby vykonali dôkladné vyšetrovanie a dolapili páchateľov tejto hanebnej vraždy.

Bulharsko sa tento rok prepadlo na 111. miesto v globálnom rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje RSF. Ide o najhoršie umiestnenie spomedzi krajín EÚ. Vyššie ako Bulharsko sú v rebríčku dokonca aj Ukrajina či Kosovo.

Reportéri bez hraníc vo svojej správe z júla tohto roku upozornili, že investigatívni novinári sú často vystavení rôznym druhom nátlaku – od výstrah, zastrašovania, odkazov v štýle mafie a dehonestujúcich kampaní až po fyzické útoky na novinárov a ich majetok. Mnohí novinári boli podľa RSF vystavení pokusom o vraždu, bitkám či podpaľačským útokom na ich autá. Bulharský premiér Bojko Borisov ubezpečil verejnosť, že po zaistení dôkazov je objasnenie tohto trestného činu „len otázkou času“. „Do Ruse prišli najlepší kriminalisti, netreba na nich tlačiť. Podarilo sa získať veľa stôp DNA,“ povedal. Minister vnútra doplnil, že páchateľ zanechal na mieste činu aj odtlačky prstov.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #novinárka #Viktorija Marinovová