Ukrajinská armáda vidí za požiarom muničného skladu v obci Ičňa diverziu

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl považuje diverziu za najpravdepodobnejšiu príčinu požiaru muničného skladu, ku ktorému došlo v utorok v skorých ranných hodinách v obci Ičňa v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny. Vyplýva to z informácií tamojších elektronických a internetových médií.

09.10.2018 07:27 , aktualizované: 14:07
debata (75)

Oblasť, z ktorej evakuovali podľa aktualizovaných informácií najmenej 12 000 ľudí, ale dočasne treba presťahovať do bezpečia okolo 20 000 občanov, dočasne uzatvorili pre železničnú a automobilovú dopravu a v okruhu 20 km od dejiska požiaru vyhlásili bezletovú zónu. Obmedzujúce opatrenia platia na území celej Černihivskej oblasti vrátane pohraničia s Bieloruskom a Ruskou federáciou.

Komplex muničného skladu, v ktorom bolo umiestnených takmer 88 000 ton rôznorodej munície vrátane rakiet, ako aj príslušné hospodárske objekty sa rozprestierajú na celkovej ploche 682 hektárov.

V obci Ičňa vypukla údajne panika po tom, čo tam dopadla munícia, došlo k zrúteniu a požiaru budov. Obec medzičasom opustili všetci obyvatelia.

Okolo 60 ľudí vyhľadalo lekársku pomoc so symptómami priotrávenia sa dymom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal mimoriadne rokovanie predstaviteľov silových rezortov a nariadil vláde, aby poskytla všestrannú pomoc evakuovaným. Premiér Volodymyr Hrojsman odcestoval do dejiska nešťastia.

Orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú prípade pre podozrenie z nedbalostného trestného činu služobnej osoby, ktorý spôsobil vážne následky.

Druhý muž ukrajinského generálneho štábu Rodion Tymošenko na tlačovej konferencii v Kyjeve informoval, že k výbuchom došlo na štyroch rôznych miestach muničného skladu a následne vypukol požiar.

Možnosť sabotáže nevylučuje ani Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), preto do dejiska udalosti odcestovalo nielen jej vedenie, ale aj členovia vyšetrovacieho tí­mu.

Ukrajinský minister pre infraštruktúru Volodymyr Omeľan podľa tlačovej agentúry MTI obvinil z tohto incidentu Moskvu.

V posledných rokoch došlo na Ukrajine k niekoľkým rozsiahlym požiarom v muničných a zbrojných skladoch.

Vlani v marci vyhoreli muničné sklady v okolí Charkova, kde jedna osoba prišla o život, päť ďalších utrpelo zranenia a 70 percent tam skladovanej munície sa zničilo. Udalosť si vynútila evakuáciu asi 20 000 ľudí. Generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko vtedy vyhlásil, že vyšetrovanie potvrdilo sabotážne pozadie udalosti.

O niekoľko mesiacov neskôr, v septembri 2017, došlo k obrovskej explózii a následnému požiaru vo vojenskom sklade vo Vinnyckej oblasti, 270 kilometrov západne od Kyjeva. Dvaja ľudia sa zranili, tretina skladovanej munície vrátane rakiet sa zničila. Úrady vtedy museli z oblasti evakuovať 24 000 ľudí.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #muničný sklad #explózia #Ukrajina