V prípade vraždy Marinovovej je viacero podozrivých

V Bulharsku v utorok večer prepustili muža, ktorého ráno zadržali v súvislosti s brutálnou vraždou investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej. Tú v sobotu znásilnili a zabili v meste Ruse na severe Bulharska. O prepustení zadržaného informoval policajný šéf z Ruse Teodoro Atanassov. O tomto mužovi polícia takmer nič neprezradila, vie sa len, že šlo o bulharského občana ukrajinského pôvodu. Polícia ho formálne ani neoznačila ako podozrivého v súvislosti s vraždou novinárky.

09.10.2018 12:57 , aktualizované: 20:52
NEARCHIVOVAT! Bulharsko vražda novinárka... Foto: ,
Európska federácia novinárov pripomenula, že posledný článok Viktorie Marinovej sa venoval problému štátnej korupcie.
debata (21)

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí doteraz nedostalo informáciu o zadržaní, prípadne zatknutí rumunského občana v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky. Na rezort sa neobrátil ani nikto so žiadosťou o konzulárne služby, informovali oficiálne miesta v Bukurešti.

Rumunské veľvyslanectvo v Sofii vývoj vyšetrovania prípadu pozorne sleduje a obrátila sa na príslušné bulharské miesta so žiadosťou o informácie týkajúce sa totožnosti, respektíve občianstva spomínanej podozrivej osoby. Informácie priniesli svetové tlačové agentúry opierajúc sa o agentúrny servis Mediafaxu.

Šéf polície Atanassov predtým v utorok povedal, že muža zadržali na 24 hodín a vypočuli ho. Hovoril o ňom ako o „rumunskom občanovi ukrajinského pôvodu“ a spresnil, že muža oficiálne neoznačili ako podozrivého z činu.

Ušiel vrah do Rumunska?

Spravodajský webový portál Monitor.bg však informoval, že v kauze jestvuje viacero podozrivých a polícia pracuje aj s verziou, v zmysle ktorej novinárkin vrah ušiel do Rumunska. V byte jedného z podozrivých sa našli podľa spomínaného portálu údajne osobné veci zavraždenej.

Bulharský verejnoprávny rozhlas BNR predtým informoval, že v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky zatkli podozrivého, ktorým je rumunský občan s pasom z Moldavska. Rozhlasová stanica BNR uviedla, že nepotvrdená informácia o zatknutí „rumunského občana s pasom z Moldavska“ pochádza z bulharského ministerstva vnútra.

Mŕtve telo 30-ročnej moderátorky investigatívnych programov lokálnej káblovej televízie TVN Viktorije Marinovovej našli v sobotu 6. októbra v meste Ruse v parku pri rieke Dunaj po tom, čo upozorňovala na možnú korupciu vo vláde. Bulharská prokuratúra v pondelok večer oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie. Kriminalisti popri tom vyšetrujú znásilnenie a vraždu Marinovovej, ktorú našli zaškrtenú.

Prokuratúra vyšetruje podozrenie zo zneužívania eurofondov

Bulharská prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie. Bulharské ministerstvo vnútra uviedlo, že prokuratúra vyšetruje spoločnosť GP Group, stavebnú firmu, ktorá údajne tieto financie zneužila. Rezort vnútra zmrazil aktíva spoločnosti v hodnote 14 miliónov eur. Popri tom polícia vyšetruje znásilnenie a vraždu Marinovovej, ktorú našli zaškrtenú.

Marinovová (30) pracovala v regionálnej bulharskej televízii TVN a minulý mesiac moderovala reláciu, v ktorej vystupovali dvaja investigatívni novinári. Tých zadržali za ich prácu na údajných podvodoch, ktoré sa týkali eurofondov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #novinárka #vražda a znásilnenie #Viktorija Marinovová