Iránske revolučné gardy zabili strojcu útoku na vojenskú prehliadku v Ahváze

Elitné iránske revolučné gardy v stredu oznámili, že zabili "strojcu" útoku na vojenskú prehliadku v meste Ahváz, ktorý si minulý mesiac vyžiadal 25 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

17.10.2018 10:10
debata (1)

Približne polovicu obetí z Ahvázu tvorili členovia revolučných gárd. Vo vyhlásení zverejnenom iránskymi štátnymi médiami sa uvádza, že jednotky gárd zabili v irackej provincii Dijálá muža menom abú Zahá a štyroch ďalších militantov.

Na jednej z webových stránok iránskej štátnej televízie sa uvádza, že abú Zahá bol členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

K zodpovednosti za útok v Ahváze z 22. septembra sa prihlásili Islamský štát aj iránske arabské opozičné hnutie Ahvázsky národný odpor, ktorý sa dožaduje samostatného štátu v iránskej provincii Chúzestán, bohatej na ropu. Ani jedna zo skupín však neposkytla pre svoje tvrdenia presvedčivé dôkazy.

Irán ešte 1. októbra uviedol, že počas raketového útoku na východe Sýrie zabil niekoľko vodcov Islamského štátu a zničil aj zásoby a infraštruktúru militantov.

Sunnitská teroristická skupina Islamský štát považuje väčšinové šiitské moslimské obyvateľstvo Iránu za odpadlíkov od viery, píše Reuters.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí uviedol, že páchatelia zodpovední za Ahváz boli financovaní sunnitskou Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Irán podľa neho „prísne potrestá“ tých, ktorí stáli za násilím.

Saudská Arábia a SAE podiel na útoku v Ahváze popreli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ahváz